1
دکتر ابراهیم محمدی
Diabetes and Ramadan
Practical Guidlines 2021
گایدلاین عملی دیابت ورمضان سال 0202
International diabetes Federation(ID) IN COLLOBORATION WITH THE
DIABETES AND RAMAZAN(DAR)INTERNATIONAL ALLIANCE
فدراسیون بین المللی دیابت با همکاری اتحادیه بین المللی دیابت ورمضان
پشتیبانی توسط :شرکت سانوفی sanofi وسرویر servier
فهرست تالیف کنندگان IDF-DAR Practical Guidelines ..:
روزه داری در سه ماه اول بارداری ممنوع است.
در 3 ماه اول بارداری مغز جنین در حال رشد است،و به گلوکز مستقیم مادر نیاز دارد، بنابراین روزه گرفتن در این دوران توصیه نمی شود.
بعلاوه میزان کتون، و کنون موجود در خون جنینی در 3 ماه اول بارداری افزایش می یابد.افزایش کتون می تواند باعث عدم رشد جنین شده و در آینده بر قدرت یادگیری کودک تاثیر بگذارد.
شرایط روزه داری در 3 ماهه دوم و سوم
در سه ماهه دوم وسوم بارداری چنانچه فرد از نظر جسمی سالم باشد وبه بیماری زمینه ای مبتلا نباشد می تواند با رعایت مواردی روزه بگیرد. توصیه می شود زنان بارداری که شرایط روزه داری را دارند حد فاصل بین افطار تا سحر مایعات فراوان بنوشند و از غذاهای فیبردار ماننند میوه و غلات استفاده کنند. همچنین مصرف شیرینی ها وقند توصیه نمی شود زیرا احتمال ابتلا به دیابت بارداری را زیاد می کند.همچنین بهتر است از مصرف قندهای کانسنتره مانند زولبی و بامیا جلوگیری شود و خرماو کشمش هم کمتر مصرف شود.
زنان بارداری که درسه ماهه دوم و سوم بارداری روزه می گیرند باید روزانه در ساعت های 12, 14, 16, 18, و20 کتون ادرار خود را آزمایش کنند. اگر حوالی ساعت 12 یا 14 کتون افزایش یابد نباید روزه بگیرند اما بالا بودن کتون ادرار حوالی ساعت 18و20 عادی است و مانعی برای روزه نیست. بهتر است زنان باردار از 36 هفتگی به بعد روزه نگیرند و با مصرف مایعات و مواد غذایی کافی شرایط زایمان را برای خود تسهیل کند.
فعالیت بدنی یکی از پایه های مدیریت دیابت،پیشگیری از دیابت و زندگی سالم است.
بااین حال لازم است در طول ماه مبارک رمضان,با توجه به شرایط ویژهای که در اون قراردادیم, مراقب عوارضی مثل کم آبی یا افت قند خون باشیم.
پس این توصیه ها رو در ماه رمضان بخاطر داشته باشیم:
1-فعالیت بدنی را به ساعات پایانی روز و بعد افطار موکول کنیم . به این ترتیب بدن انرژی کافی برای فعالیت رو دریافت کرده و خطر افت قند,افت فشار خون یا ضعف وجود ندارد.با این حال یادمان باشد نباید بلافاصله بعد از مصرف وعده غذایی, فعالیت شدید داشت.
2-فعالیت بدنی برای این ایام,می تواند 40-30 دقیقه پیاده روی با شدت متوسط باشد.
3-سایر ورزش هایی که از شدت متوسط برخوردارند ومی توان انتخاب مناسبی باشند : >بدمینتون > دوچرخه سواری سبک > یوگا و ورزش های هوازی
توصیه های تغذیه ای بیماران دیابتی طی ماه رمضان
1-مقدار کالری دریافتی روزانه را بین وعده سحر و افطار و در صورت نیاز به یک یا دو میان وعده تقسیم کنید.
2-از تناسب و تعادل وعده های غذایی اطمینان داشته باشید.
45-50 درصد کربوهیدرات
20-30 درصد پروتئین
< 35 درصد چربی
3-مواد غذایی با نمایه گلایسمی پایین و فیبر بالا مصرف کنید تا انرژی را قبل و بعد از روزه داری به آرامی ازاد کند.
به عنوان مثال نان تهیه شده از غلات کامل, حبوبات,برنج
4-مقدار زیاد میوه,سبزی و سالاد مصرف کنید.
5- مقدار مصرف غذاهای حاوی سطوح بالای اسید چرب اشباع را به حداقل برساند.
به عنوان مثال , کره , سمبوسه, میان وعده های سرخ شده در روغن زیاد.
6-از مصرف دسرهای شیرین اجتناب شود.
7- مقدار روغن کمی در پخت غذا استفاده شود.
8- با نوشیدن آب و دیگر نوشیدنیهای شیرین نشده بدن خود را هیدراته نگه دارید.
9-از مصرف نوشیدنی های کافئین دار و شیرین اجتناب شود.
میزان کالری مورد نظر برای مردان و زنان طی ماه رمضان{کیلو کالری در روز}
مردان برای حفظ وزن 2200-1800 برای کاهش وزن 1800
زنان دارای قد بزرگتر از 150 سانتی متر برای حفظ وزن 1500-2000 برای کاهش وزن 1500
زنان دارای قد کوچکتر از 150 سانتی متر برای حفظ وزن 1500 برای کاهش وزن 1200
هفت مرحله ساده برای طراحی بشقاب غذا در تغذیه سالم:
این مراحل برای “کنترل دیابت” و کاهش وزن موثر می باشد. طراحی بشقاب غذا این اجازه را به شما می دهد که مواد غذایی دلخواه را انتخاب نموده، اما با تغییر در اندازه ی سهم ها می توانید از هر گروه مواد غذایی، انتخاب های سالم تری داشته باشید.
با این هفت مرحله آغاز نمایید:
1. خطی مستقیم وسط بشقاب ناهار خود بکشید. سپس یکی از بخش ها را مجددا به دو بخش تقسیم نمایید. با انجام این کار شما سه بخش در بشقاب خود خواهید داشت.
2. بزرگترین بخش بشقاب را با سبزیجات غیر نشاسته ای پر کنید. برای مثال:
* اسفناج، هویج، کاهو، سبزیجات، کلم پیچ * نخود سبز، بروکلی، گل کلم، گوجه فرنگی * پیاز، خیار، چغندر، بامیه * قارچ، فلفل، شلغم
3. حال یکی از بخش های کوچک را با مواد غذایی نشاسته ای یا غلات کامل پر نمایید. برای مثال:
* نان حاوی غلات کامل * گیاهان گندمی حاوی فیبر زیاد، برنج ، ماکارونی * حبوبات پخته شده مثل لوبیا * سیب زمینی، لوبیا سبز، ذرت
4. سپس در بخش کوچک باقیمانده ، پروتئین ها را قرار دهید. برای مثال:
* گوشت مرغ یا بوقلمون بدون پوست * ماهی مثل ماهی تن، سالمون * سایر مواد غذایی دریایی مثل میگو * تخم مرغ و پنیر کم چرب
5. به برنامه غذایی خود میوه یا لبنیات و یا هر دو را اضافه نمایید.
6. از چربی های سالم و به مقدار کم استفاده نمایید.
مثالی از بشقاب ماه رمضان
1- یک لیوان شیر کم چرب 2-یک تا دو عدد خرما 3-یک برش کوچک هندوانه 4-دوقاشق چایخوری روغن 5-چهار اونس پروتیین لخم 6-یک لیوان سبزیجات 7-یک ونیم لیوان برنج غلات کامل 8-یک و سه دهم لیوان حبوبات
توزیع کالری دریافتی روزانه طی ماه رمضان
سحر 40-30 درصد از کل کالری در روز
افطار و شام 50-40 در صد از کل کالری در روز
میان وعده های بین وعده های اصلی 20-10 در صد از کل کالری در روز
راهنمای روزه داری در دیابت دکتر ابراهیم ساتلیخ محمدی گنبد کاووس
بر اساس مطالعات انجام شده روزه داری علاوه بر اثرات مفید در قند خون می تواند در بیماران دیابتی باعث افزایش نامطلوب قند خون ویا حملات هیپوگلیسمی[کاهش شدید قند خون] شود. که لازم است بر اساس شرایط بیمار تصمیم گیری شود.
عوارض روزه داری در بیمار دیابتی چیست؟
1- افزایش قند خون [علائم قند خون بالا:1- تشنگی مفرط 2- گرسنگی 3-تکرر ادرار 4-خستگی 5- گیجی 6-تهوع , استفراق 7-درد شکمی ]
2- افت قند خون [علائم قند خون پایین:1-لرزش 2- تعریق,حس سرما 3- افزایش ضربان قلب 4- گرسنگی 5- تغییر وضعیت هوشیاری 6-گیجی 7-سردرد ]
علتهای افزایش قند خون و راه حل ان چیست؟
الف- علت ها 1-بالا بودن قند خون قبل از رمضان 2- کاهش داروهای مصرفی توسط بیماران بدون مشورت پزشک 3- مصرف نامنظم داروها
4- افزایش مصرف غذا و مواد افزایش دهنده قند خون 5- کاهش فعالیت بدنی در ماه رمضان
ب-راه حل ها1- برنامه آموزشی 2-وعده افطار را بصورت یک وعده سبک مانند وعده صبحانه مصرف کنند و پس از مدتی یک وعده غذایی مفصل تر مانند شام دریافت کنند .
3-مصرف کافی مایعات برای تامین آب بدن
علتهای افت قند خون وراه حل ان چیست؟
الف-علت ها 1-سابقه بروز افت قند خون قبل از ماه رمضان 2- کاهش مصرف مواد غذایی و یا حذف وعده سحری
3 -تنظیم نکردن دوز داروهای کاهنده قندخون در طول روزه داری 4-انجام فعالیت بدنی شدید در فاصله سحر تا افطار
پ- راه حل ها برنامه آموزشی
توصیه ها
1-همه بیماران دیابتی باید 2-3 ماه پیش از ماه رمضان توسط پزشک و یا تیم دیابت معاینه شود.
چه مواردی باید بررسی شود؟ 1- سابقه ابتلا به دیابت 2-چگونگی کنترل دیابت 3-سابقه کاهش شدید یا افزایش شدید قند خون 4-داروهای مصرفی
2- آموزش بیماران دیابتی 2-3 ماه پیش از ماه رمضان شامل:
1-علائم کاهش یا افزایش شدید قند خون و اقدامات ضروری در هنگام بروز علایم 2-علائم کاهش قند آب [دهیدراسیون]و اقدامات ضروری در هنگام بروز این علایم
3- خودپایشی منظم قند خون با گلوکومتر در طول ماه رمضان 4 -رعایت رژیم غذایی مناسب
5-تنظیم فعالیت های بدنی در طول روزه داری 6-تنظیم زمان و میزان مصرف داروها توسط پزشک
3- در موارد زیر بیماران دیابتی روزه نگیرند:
1- اکثر افراد به دیابت نوع 1 2-اکثر افراد مبتلا به دیابت نوع 2 که تحت درمان با انسولین چند بار در روز 3-دیابت نوع 2 کنترل نشده قند 130-90 نباشد
4-افت قند مکرر 5-سابقه بستری در بیمارستان درسه ماه قبل به علت افت یا افزایش شدید قند خون 6-بیمارانی که علایم قند خون پایین را نشان نمیدهد
7-سابقه دیابت کنترل نشده مقاوم 8 -سابقه DKA وHHS درسه ماه قبل 9-وچود بیماریهای همراه وبیماری های حاد 10-ابتلا به عوارض پیشرفته میکرو و ما کر واسکولر دیابت 11-دیالیز 12- دیابت و بارداری 13-سالمندان مبتلا به دیابت به خصوص اگر تنها زندگی می کنند. 14-عدم همکاری بیمار یا عدم توانایی بیمار در مراقبت از خود
4-بیماران دیابتی که همه شرایط زیر را داشته باشند می توانند روزه بگیرند.
1-چاق یا دارای وزن طبیعی 2- تحت کنترل با رژیم غذایی یا تحت درمان با رژیم داروهای خوراکی کاهنده قند خون با نظر پزشک 3-دارای قند خون نسبتا مطلوب ووضعیت ثابت 4- در سه ماهه اخیر دچار قن دخون مکرر ویا افزایش شدید قند خون نشده اند 5- آموزش پذیر باشند و دستورات پزشکی را دقیق انجام دهد. 6- در صورت مراجعه منظم به پزشک 7- عدم ابتلا به بیماری های همراه پیشرفته یا عوارض مزمن پیشرفته دیابت.
5-تغییرات درمانی توصیه شده در درمان بیماران دیابتی نوع 2 که درماه رمضان روزه می گیرند.
1- بیمارانی که قبل از رمضان با رژیم غذایی و ورزش درمان می شوند .در طی رمضان تغییر زمان و شدت ورزش انجام دهیم و اطمینان از دریافت کافی مایعات داشته باشیم
2- بیمارانی که قبل از رمضان با داروهای خوراکی کاهنده قند خون درمان می شوند. در طی ماه رمضان از دریافت کافی مایعات اطمینان پیدا کنند.
اگر قبل رمضان متفورمین [مثلا 3 قرص 500 میلی ] می خورد در طی رمضان دو سوم کل روزانه هنگام افطار و یک سوم هنگام سحر استفاده شود[1000 میلی گرم در وعده افطار و 500 میلی گرم در وعده سحر]
قرص گلوتازون و آکاربوز در طی رمضان نیازی به تغییر نیست.
3- اگر گلی بن کلامید وگلیکلازید در قبل رمضان یک بار در روز استفاده می کند. در طی رمضان دوز تعیین شده باید قبل از وعده افطار خورده شود [دوز دارو باید براساس کنترل قندخون و خطر افت قند خون تغییر کند.
4-اگرقبل رمضان گلی بن کلامید و گلی کلازید دوبار در روز استفاده می کند در طی رمضان نیمی از دوز داروی صبح در وعده سحر ودوز داروی معمول شب در وعده افطار دریافت شود.
5-بیمارانی که قبل رمضان انسولین مصرف می کنند.[مشاوره با سطح بالاتر ] در طی رمضان از انسولین طولانی یا متوسط اثر به هنگام افطار ویا قبل از خواب و انسولین کوتاه سریع اثر در وعده افطار و نصف دوز معمول صبح در وعده سحر تزریق شود.
6-بیماران لازم است در صورت بروز هر یک از موارد زیر بلافاصله افطار کنند.
1- در صورتی که بیمار دیابتی روزه دار در طی روز دچار علایم افت قند خون شود و یا درصورت اندازه گیری با گلوکومتر قند خون کمتر از 60 میلی گرم بر دسی لیتر باشد. حتما باید روزه خود را با خوردن شربت یا شیرینی مختصر افطار کند و سپس یک وعده غذایی کامل مصرف نماید.
2-در صورتی که در ساعات اولیه روزه داری بعد از اندازه گیری قند خون با گلوکومتر قند خون کمتر از 70 میلی گرم بر دسی لیتر باشد به ویژه اگر از انسولین و داروهایی مانند گلی بن کلامید استفاده می شود حتما روزه باید افطار شود
3-اگر قند خون بیشتر از 300 میلی گرم بر دسی لیتر باشد باید روزه افطار شود.
4-اگر هنگام سحر قند خون بالا باشد[بالاتر از 200 میلی گرم بر دسی لیتر] باید از مواد غذایی سحری 20 درصد کم شود و دوز قرص یا انسولین با نظر پزشک تنظیم شود اما اگر قند خون بالای 250 میلی گرم بر دسی لیتر بود توصیه می شود که فرد ان روز روزه نگیرد.
5-لازم است قند خون به طور مرتب 2 ساعت بعد از افطار اندازه گیری شود و اگر بالای 250 میلی گرم بردسی لیتر بود فرد روزه دار 30 تا 60 دقیقه پیاده روی کند و بعد 20 درصد از مقدار غذای افطار خود[به ویژه مواد قندی ونشاسته ای]کم کند تا دوباره قند خون افزایش نیابد. گاهی لازم است دوز قرص یا انسولین با نظر پزشک افزایش دهد.
6-توصیه می شود بیماران دیابتی روزه دار به خصوص افرادی که انسولین دریافت می کنند روزانه بلافاصله قبل از افطار 2 ساعت بعد از افطار و در زمان سحر قند خون را اندازه بگیرند ودر صورت مشاهده علائم کاهش یا افزایش قند خون خود را مجددا اندازه گیری کنند.
7-در صورتی که فرد دیابتی برای خوردن سحری بیدار نشود بهتر است از روزه گرفتن در آن روز مصرف شود چرا که احتمال پایین افتادن قند خون و کم آبی بدن زیاد است.
8-اگرفرد دیابتی مصرف داروی خودرا فراموش کند خصوصا در صورتی که قند خون بالا است بهتر است ان روز را روزه نگیرد
اقتباس از کتاب راهنمای بالینی دیابت تهیه کننده مرکز تحقیقات دیابت پژوهشگاه علوم غدد ومتابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران
زمان های توصیه شده اندازه گیری قند خون در ماه رمضان
1- قبل از سحر 2-صبح 3- ظهر 4-اواسط بعداز ظهر 5-قبل از افطار 6-دو ساعت بعد از افطار 7-هر زمان با مشاهده علائم هیپر گلیسمی و هیپوگلیسمی و یا احساس ناخوشی