دکتر ابراهیم ساتلیخ محمدی

روزه داری در سه ماه اول بارداری ممنوع است.

در 3ماه اول بارداری مغز جنین در حال رشد است،وبه گلوکز مستقیم مادر نیاز دارد، بنابر این روزه گرفتن در این دوران توصیه نمی شود.

په علاوه میزان کتون،و کتنون موجود در خون جنینی در 3 ماه اول بارداری افزایش می یابد.افزایش کتون می تواند باعث عدم رشد جنین شده ودر اینده بر قدرت یادگیری کودک تاثیر بگذارد.

شرایط روزه داری در 3 ماهه دوم و سوم

در سه ماهه دوم وسوم بارداری چنانچه فرد از نظر جسمی سالم باشد وبه بیماری زمینه ای مبتلا نباشد می تواند با رعایت مواردی روزه بگیرد. توصیه می شود زنان بارداری که شرایط روزه داری را دارند حد فاصل بین افطار تا سحر مایعات فراوان بنوشند و از غذاهای فیبردار ماننند میوه و غلات استفاده کنند. همچنین مصرف شیرینی ها وقند توصیه نمی شود زیرا احتمال ابتلا به دیابت بارداری را زیاد می کند.همچنین بهتر است از مصرف قندهای کانسنتره مانند زولبی و بامیا جلوگیری شود و خرماو کشمش هم کمتر مصرف شود.

زنان بارداری که درسه ماهه دوم و سوم بارداری روزه می گیرند باید روزانه درساعت های 12, 14, 16, 18, و20 کتون ادرار خود را ازمایش کنند. اگر حوالی ساعت 12یا14 کتون افزایش یابد نباید روزه بگیرند اما بالا بودن کتون ادرار حوالی ساعت 18و20 عادی است و مانعی برای روزه نیست. بهتر است زنان باردار از36 هفتگی به بعد روره نگیرند وبا مصزف مایعات و مواد غذایی کافی شرایط زایمان را برای خود تسهیل کند.

 

 

فعالیت بدنی یکی از پایه های مدیریت دیابت،پیشگیری از دیابت و زندگی سالم است.

بااین حال لازم است در طول ماه مبارک رمضان,با توجه به شرایط ویژهای که در اون قراردادیم, مراقب عوارضی مثل کم آبی یا افت قند خون باشیم.

پس این توصیه ها رو در ماه رمضان بخاطر داشته باشیم:

1-فعالیت بدنی را به ساعات پایانی روز و بعدافطار موکول کنیم . به این ترتیب بدن انرژی کافی برای فعالیت رو دریافت کرده و خطر افت قند,افت فشار خون یا ضعف وجود ندارد.با این حال یادمان باشد نباید بلافاصله بعداز مصرف وعده غذایی, فعالیت شدید داشت.

2-فعالیت بدنی برای این ایام,می تواند40-30 دقیقه پیاده روی با شدت متوسط باشد.

3-سایر ورزش هایی که از شدت متوسط برخوردارند ومی توان انتخاب مناسبی باشند :   >بدمینتون        > دوچرخه سواری سبک         > یوگا و ورزش های هوازی

توصیه های تغذیه ای بیماران دیابتی طی ماه رمضان

1-مفدار کالری دریافتی روزانه را بین وعده سحروافطار ودرصورت نیاز به یک یا دو میان وعده تقسیم کنید.

2-ازتناسب و تعادل وعده های غذایی اطمینان داشته باشید.

45-50  درصد کربوهیدرات

20-30 در صد پروتئین

<35در صد چربی

3-موادغذایی بانمایه گلایسمی پایین وفیبر بالامصرف کنید تا انرژی را قبل و بعد از روزه داری به آرامی ازاد کند.

به عنوان مثال نان تهیه شده از غلات کامل, حبوبات,برنج

4-مقدار زیاد میوه,سبزی و سالاد مصرف کنید.

5- مقدارمصرف غذاهای حاوی سطوح بالای اسید چرب اشباع را به حداقل برساند.

به عنوان مثال , کره , سمبوسه, میان وعده های سرخ شده در روغن زیاد.

6-از مصرف دسرهای شیرین اجتناب شود.

7- مقدار روغن کمی در پخت غذا استفاده شود.

8- با نوشیدن اب ودیگر نوشیدنیهای شیرین نشده بدن خود را هیدراته نگه دارید.

9-از مصرف نوشیدنی های کافئینه وشیرین اجتناب شود.

میزان کالری مورد نظر برای مردان و زنان طی ماه رمضان{کیلو کالری در روز}

مردان                                                       برای حفظ وزن  2200-1800       برای کاهش وزن 1800

 زنان دارای قد بزرگتر از 150سانتی متر          برای حفظ وزن  1500-2000        برای کاهش وزن 1500

زنان دارای قد کوچکتر از150 سانتی متر         برای حفظ وزن 1500                  برای کاهش وزن 1200

 

هفت مرحله ساده برای طراحی بشقاب غذا در تغذیه سالم:

این مراحل برای “کنترل دیابت” و کاهش وزن موثر می باشد. طراحی بشقاب غذا این اجازه را به شما می دهد که مواد غذایی دلخواه را انتخاب نموده، اما با تغییر در اندازه ی سهم ها می توانید از هر گروه مواد غذایی، انتخاب های سالم تری داشته باشید.
با این هفت مرحله آغاز نمایید:
1. خطی مستقیم وسط بشقاب ناهار خود بکشید. سپس یکی از بخش ها را مجددا به دو بخش تقسیم نمایید. با انجام اینکار شما سه بخش در بشقاب خود خواهید داشت.
2. بزرگترین بخش بشقاب را با سبزیجات غیر نشاسته ای پر کنید. برای مثال:
* اسفناج، هویج، کاهو، سبزیجات، کلم پیچ * نخود سبز، بروکلی، گل کلم، گوجه فرنگی * پیاز، خیار، چغندر، بامیه * قارچ، فلفل، شلغم
3. حال یکی از بخش های کوچک را با مواد غذایی نشاسته ای یا غلات کامل پر نمایید. برای مثال:
* نان حاوی غلات کامل * گیاهان گندمی حاوی فیبر زیاد، برنج ، ماکارونی * حبوبات پخته شده مثل لوبیا * سیب زمینی، لوبیا سبز، ذرت
4. سپس در بخش کوچک باقیمانده ، پروتئین ها را قرار دهید. برای مثال:
* گوشت مرغ یا بوقلمون بدون پوست * ماهی مثل ماهی تن، سالمون * سایر مواد غذایی دریایی مثل میگو * تخم مرغ و پنیر کم چرب
5. به برنامه غذایی خود میوه یا لبنیات و یا هر دو را اضافه نمایید.
6. از چربی های سالم و به مقدار کم استفاده نمایید.

مثالی از بشقاب ماه رمضان

1- یک لیوان شیر کم چرب                                        2-یک تا دو عدد خرما                               3-یک برش کوچک هندوانه                                           4-دوقاشق چایخوری روغن                                 5-چهار اونس پروتیین لخم                                      6-یک لیوان سبزیجات                               7-یک ونیم لیوان برنج غلات کامل                                   8-یک و سه دهم لیوان حبوبات

توزیع کالری دریافتی روزانه طی ماه رمضان

سحر                                                           40-30 درصد       از کل کالری در روز

افطار و شام                                                 50-40 در صد       از کل کالری در روز

میان وعده های بین وعده های اصلی              20-10 در صد       از کل کالری در روز 

 

 

راهنمای روزه داری در دیابت دکتر ابراهیم ساتلیخ محمدی گنبد کاووس

بر اساس مطالعات انجام شده روزه داری علاوه بر اثرات مفید در قند خون می تواند در بیماران دیابتی باعث افزایش نامطلوب قند خون ویا حملات هیپوگلیسمی[کاهش شدیدقند خون] شود. که لازم است بر اساس شرایط بیمارتصمیم گیری شود.

عوارض روزه داری در بیمار دیابتی چیست؟

1- افزایش قند خون [علائم قند خون    بالا:1- تشنگی مفرط 2- گرسنگی                3-تکرر ادرار                    4-خستگی       5- گیجی                             6-تهوع , استفراق 7-درد شکمی ]

2- افت قند خون      [علائم قند خون پایین:1-لرزش               2-  تعریق,حس سرما 3- افزایش ضربان قلب    4- گرسنگی     5- تغییر وضعیت هوشیاری 6-گیجی                 7-سردرد       ]

علتهای افزایش قند خون و راه حل ان چیست؟

الف- علت ها 1-بالا بودن قند خون قبل از رمضان                    2- کاهش داروهای مصرفی توسط بیماران بدون مشورت پزشک                       3- مصرف نامنظم داروها

4- افزایش مصرف غذا و موادافزایش دهنده قند خون             5- کاهش فعالیت بدنی در ماه رمضان

ب-راه حل ها1- برنامه آموزشی                                      2-وعده افطاررا بصورت یک وعده سبک مانند وعده صبحانه مصرف کنند و پس از مدتی یک وعده غذایی مفصل تر مانند شام دریافت کنند .

3-مصرف کافی مایعات برای تامین آب بدن

علتهای افت قند خون وراه حل ان چیست؟

الف-علت ها  1-سابقه بروز افت قند خون قبل از ماه رمضان                                              2- کاهش مصرف مواد غذایی ویاحذف وعده سحری

                   3 -تنظیم نکردن دوز داروهای کاهنده قندخون در طول روزه داری                   4-انجام فعالیت بدنی شدید در فاصله سحر تا افطار

پ- راه حل ها  برنامه آموزشی

 

توصیه ها

 

1-همه بیماران دیابتی باید2-3 ماه پیش از ماه رمضان توسط پزشک و یا تیم دیابت معاینه شود.

چه مواردی باید بررسی شود؟ 1- سابقه ابتلا به دیابت 2-چگونگی کنترل دیابت 3-سابقه کاهش شدید یا افزایش شدید قند خون 4-داروهای مصرفی

2- آموزش بیماران دیابتی 2-3 ماه پیش از ماه رمضان شامل:

1-علایم کاهش یا افزایش شدید قند خون و اقدامات ضروری در هنگام بروز علایم     2-علایم کاهش قند آب [دهیدراسیون]و اقدامات ضروری درهنگام بروز این علایم

3- خودپایشی منظم قند خون با گلوکومتر در طول ماه رمضان                             4 -رعایت رژیم غذایی مناسب

5-تنظیم فعالیت های بدنی درطول روزهداری                                                  6-تنظیم زمان ومیزان مصرف داروها توسط پزشک

3- در موارد زیر بیماران دیابتی روزه نگیرند:

1- اکثر افراد به دیابت نوع1    2-اکثر افراد مبتلا به دیابت نوع2 که تحت درمان با انسولین چند بار در روز                    3-دیابت نوع 2 کنرل نشده قند130-90 نباشد

4-افت قند مکرر                         5-سابقه بستری در بیمارستان درسه ماه قبل به علت افت یاافزایش شدیدقند خون        6-بیمارانی که علایم قند خون پایین رانشان نمیدهد

7-سابقه دیابت کنترل نشده مقاوم       8 -سابقه DKAوHHSدرسه ماه قبل     9-وچود بیماریهای همراه وبیماری های حاد         10-ابتلا به عوارض پیشرفته میکرو وماکروواسکولار دیابت            11-دیالیز      12- دیابت وبارداری           13-سالمندان مبتلا به دیابت به خصوص اگرتنها زندگی می کنند.           14-عدم همکاری بیمار یا عدم توانایی بیمارر در مراقبت از خود

4-بیماران دیابتی که همه شرایط زیر را داشته باشند می توانند روزه بگیرند.

1-چاق یا دارای وزن طبیعی   2- تحت کنترل با رژیم غذایی یا تحت درمان با رژیم داروهای خوراکی کاهنده قند خون با نظر پزشک 3-دارای قند خون نسبتا مطلوب ووضعیت ثابت  4- در سه ماهه اخیردچار قندخون مکررویا افزایش شدید قندخون نشده اند 5- آموزش پذیر باشند ودستورات پزشکی را دقیق انجام دهد. 6- در صورت مراجعه منظم به پزشک  7- عدم ابتلا به بیماری های همراه پیشرفته یا عوارض مزمن پیشرفته دیابت.

5-تغییرات درمانی توصیه شده در درمان بیماران دیابتی نوع 2 که درماه رمضان روزه می گیرند.

 1- بیمارانی که قبل ازرمضان با رژیم غذایی و ورزش درمان می شوند .درطی رمضان تغییر زمان وشدت ورزش انچام دهیم واطمینان از دریافت کافی مایعات  داشته باشیم

2- بیمارانی که قبل ازرمضان با داروهای خوراکی کاهنده قندخون درمان می شوند. در طی ماه رمضان از دریافت کافی مایعات اطمینان پیدا کنند.

اگر قبل رمضان متفورمین [مثلا3قرص 500میلی ] می خورد در طی رمضان دوسوم کل روزانه هنگام افطار ویک سوم هنگام سحر استفاده شود[1000میلی گرم دروعده افطارو500میلی گرم در وعده سحر]

قرص گلوتازون وآکاربوز در طی رمضان نیازی به تغییر نیست.

3- اگر گلی بنگلامید وگلیکلازید در قبل رمضان یک بار در روز استفاده می کند. در طی رمضان دوز تعیین شده بایدد قبل ازوعده افطار خورده شود[دوز دارو باید براساس کنترل قندخون و خطر افت قندخون تغییر کند.

4-اگرقبل رمضان گلی بنگلامید وگلیکلازید دوبار درروزاستفاده می کند درطی رمضان نیمی ازدوز داروی صبح دروعده سحر ودوز داروی معمول شب در وعده افطار دریافت شود.

5-بیمارانی که قبل رمضان انسولین مصرف می کنند.[مشاوره باسطح بالاتر ] در طی رمضان ازانسولین طولانی یا متوسط اثر به هنگام افطار ویا قبل ازخواب وانسولین کوتاه سریع اثر در وعده افطار و  نصف دوز معمول صبح در وعده سحر تزریق شود.

 6-بیماران لازم است در صورت بروز هریک از موارد زیر بلافاصله افطار کنند.

1- در صورتی که بیمار دیابتی روزهدار در طی روز دچار علایم افت قند خون شود ویا درصورت اندازه گیری با گلوکومتر قند خون کمتر از60 میلی گرم بر دسی لیتر باشد. حتما باید روزه خودرا با خوردن شربت یا شیرینی مختصر افطار کند و سپس یک وعده غذایی کامل مصرف نماید.

2-درصورتی که در ساعات اولیه روزه داری بعداز اندازه گیری قند خون با گلوکومتر قند خون کمتر از 70 میلی گرم بر دسی لیتر باشد به ویژه اگر از انسولین و داروهایی مانند گلی بنگلامید استفاده می شود حتما روزه باید افطار شود

3-اگر قند خون بیشتر از 300 میلی گرم بر دسی لیتر باشد باید روزه افطار شود.

4-اگر هنگام سحر قند خون بالا باشد[بالاتر از200میلی گرم بر دسی لیتر] باید ازمواد غذایی سحری 20درصد کم شودودوز قرص یا انسولین با نظر پزشک تنظیم شود اما اگر قند خون بالای 250 میلی گرم بر دسی لیتر بود توصیه می شود که فرد ان روز روزه نگیرد.

5-لازم است قند خون به طور مرتب 2ساعت بعداز افطار اندازه گیری شودواگر بالای 250 میلی گرم بردسی لیتر بود فرد روزه دار 30تا60 دقیقه پیاده روی کند و سب بعد 20درصد از مقدار غذای افطار خود[به ویژه مواد قندی ونشاسته ای]کم کند تا دوباره قندخون افزایش نیابد. گاهی لازم است دوز قرص یا انسولین با نظر پزشک افزایش دهد.

6-توصیه می شود بیماران دیابتی روزه دار به خصوص افرادی که انسولین دریافت می کنند روزانه بلافاصله قبل از افطار 2ساعت بعداز افطار ودر زمان سحر قند خون را اندازه بگیرند ودر صورت مشاهده علایم کاهش یا افزایش قندخون خود را مجددا اندازه گیری کنند.

7-در صورتی که فرد دیابتی برای خوردن سحری بیدار نشود بهتر است از روزه گرفتن در آن روز مصرف شود چرا که احتمال پایین افتادن قند خون و کم آبی بدن زیاد است.

8-اگرفرد دیابتی مصرف داروی خودرا فراموش کند خصوصا در صورتی که قند خون بالا است بهتر است ان روز را روزه نگیرد

اقتباس از کتاب راهنمای بالینی دیابت تهیه کننده مرکز تحقیقات دیابت پژوهشگاه علوم غدد ومتابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران

زمان های توصیه شده اندازه گیری قند خون در ماه رمضان

1- قبل از سحر       2-صبح          3- ظهر           4-اواسط بعداز ظهر            5-قبل از افطار                   6-دو ساعت بعد از افطار            7-هر زمان  با مشاهده علائم هیپر گلیسمی و هیپوگلیسمی ویااحساس ناخوشی

 

((ديابت و روزه‌داري))🌀🎊 ماه مبارک رمضان آغاز شده است،ايام برقراري تعادل جسم و روح و تبدیل زياده‌روي‌ها و سهل‌انگاري‌هاي طول سال به توجه و تمركز بر جسم و روح كه این خود، از اهداف مهم روزه‌داري است.

💠بدون شك، اگر آماده سازي براي روزه‌داري ماه مبارك رمضان، قبل از شروع اين ماه آغاز گردد، نتايج پايدارتري به دنبال خواهد داشت و از همين روست كه در كتب ادعيه، به تناوب و در برخي روزها، روزه‌داري در ماه‌هاي رجب و شعبان توصيه گرديده است.

🔻ديابتي‌هاي عزيز نيز مي‌توانند از اين قاعده پيروي نمايند.

🔻حدود 8 ميليون نفر از جمعيت كشور به ديابت مبتلا هستند. حفظ مقدار قندخون درحد طبيعي (140- 60 ميلي‌گرم درصد)، هدف درمان ديابت است زيرا افزايش دراز مدت قند خون، سبب بروز عوارض ديابت مي‌شود كه در آن صورت، درمان ديابت بسيار پرهزينه و گاه غيرممكن خواهد شد❗️

🔻افراد ديابتي كه از آموزش‌هاي لازم برخوردار شده‌اند به خوبي قادرند تشخيص دهند آيا مي‌توانند روزه بگيرند يا خير زيرا اين افراد طي آموزش‌هاي خود دريافته‌اند كه به كدام گروه از ديابتي‌ها تعلق دارند و درمورد شرايط روزه‌داري در هر گروه حتماً با پزشك خود مشورت مي‌نمايند.

🔻 طبيعي است كه عده‌اي از ديابتي‌ها علاقمند به روزه‌داري هستند، همان گونه كه طبق آمارها نشان مي‌دهد بيش از 50 ميليون نفر از ديابتي‌‌هاي مسلمان در سراسر جهان در ماه مبارك رمضان روزه‌دار هستند.

🔻 افراد تحت درمان با انسولين: از آنجا كه اين افراد پي‌‌آمد تزريق انسولين، به دفعات نيز بايد غذا ميل نمايند، لذا توصيه نمي‌شود روزه بگيرند.

🔸در صورت تمايل شديد به روزه‌داري، با توجه به شرايط زير، اين افراد در موارد خاص و آن هم زير نظر پزشك معالج خود مي‌توانند روزه بگيرند :

🔹 نداشتن نوسانات شديد قندخون و نيز عوارض پيشرفته ديابت (عوارض چشمي، كليوي، عصبي و قلبي- عروقي)

🔻 افراد تحت درمان با داروهاي خوراكي (قرص): لازم است اين افراد با پزشك معالج خود مشورت نمايند. به طور كلي براي افرادي كه توانسته‌اند قندخون خود را به طور دائمي در حد طبيعي حفظ و كنترل نمايند با حفظ شرايط زير، از نظر پزشكي روزه‌داري بلامانع است:

لازم است مدتي قبل از شروع ايام ماه مبارك رمضان، به طور آزمايشي، روزه‌داري را آغاز كرده و طي روز، به ترتيب زير، قند خون خود را آزمايش كنند:

▫️ قبل از سحر (حداكثر 130 ميلي‌گرم درصد)

▫️2 ساعت بعد از سحر (حداكثر 180 ميلي‌گرم درصد)

▫️بين ساعت 1 تا 3 بعدازظهر (كمتر 70 ميلي‌گرم درصد نباشد)

▫️قبل از افطار (حداكثر 130 ميلي‌گرم درصد)

▫️۲ ساعت بعد از افطار
(حداكثر 180 ميلي‌گرم درصد)

»» در صورتي كه مقدار قند خون اين افراد در محدودة مقادير ذكر شده در بالا قرار داشته باشد و نيز دچار عوارض پيشرفته ديابت هم نباشند قادر خواهند بود روزه بگيرند كه در آن صورت بايد هنگام افطار، قبل از خوردن هر غذايي، قرص خود را ميل كرده و پس از مدتي، شروع به خوردن غذا كنند.

»» هنگام سحر نيز بايد مقدار داروی مصرفی روزانه خود را به نصف كاهش دهند و حتماً فراموش نشود 2 ساعت بعد از افطار و 2 ساعت بعد از خوردن سحري، قند خون يا قند ادرار خود را آزمايش كنند.

🔻 افرادي كه بدون دارو قند خون خود را كنترل مي‌نمايند: ايشان با مشورت پزشك معالج خود مي‌توانند روزه بگيرند.

علاوه بر اين، بايد مقدار غذاي افطار خود را نيز به 2 تا 3 وعده تقسيم و هنگام افطار، از خوردن همة مواد غذايي در يك زمان، جداً خودداري كنند.

در هر حال، نبايد فراموش كنيد كه طي روزه‌داري مقدار كالري دريافتي روزانه بايد به دو سوم مقدار معمول كاهش يابد يعني: ”يك سوم كمتر از حد معمول، غذا ميل شود! “

»» شايان ذكر است كه متأسفانه در ايام روزه‌داري، افراد به علت كاهش تحرك جسمي و تغذيه اضافي، دچار افزايش وزن مي‌شوند به همين دليل توصيه مي‌كنيم هر 2 تا 3 روز يك بار وزن خود را اندازه‌گيري نمايند

🔹 با آرزوي قبولي طاعات و عبادات.

🌐 کانال انجمن دیابت ایران:
@IranianDiabetesSociety

 

Ebrahim Satlikh Mohammadi, [۲۳.۰۶.۱۹ ۱۶:۳۲]
[Forwarded from كنترل ديابت(دكتر ياوري)]
🔹کنترل دیابت در روزه‌داری
(جهت همکاران پزشک)

▫️روزه‌داری در ماه رمضان می‌تواند عامل نوسانات گسترده‌ای در سطوح قند بیماران دچار دیابت و منجر به یک چالش پزشکی برای بیماران و پزشکان آن‌ها شود و به افزایش خطر بروز عوارض متابولیک شامل افت قند خون، افزایش قند خون، کتواسیدوز متابولیک، از دست دادن آب بدن (دهیدراسیون) و ترومبوز بیانجامد. آموزش مناسب به بیماران، برآورد و درجه‌بندی میزان خطر و تعدیل داروهای دیابتی می‌تواند از بروز این عوارض جلوگیری کند.

🔸نکات کلیدی

- بیمار دچار دیابت به‌محض بروز علایم و نشانه‌های افت قند خون در هنگام روزه‌داری، به‌منظور پیشگیری از بروز عوارض شدید، باید #روزه خود را بشکند.

- مدیریت عوارض در دوره روزه‌داری همانند سایر ماه‌های سال است.

- این‌که نمونه‌گیری از نوک انگشت طی زمان روزه‌داری منجر به شکسته شدن روزه می‌شود تصوری غلط است و این امر باید در برنامه‌های آموزشی مختص بیماران در ماه رمضان مورد توجه قرار گیرد.

🔸کنترل دیابت در روزه‌داری

حدود ۵۰ میلیون نفر از بیماران دچار دیابت در سرتاسر دنیا در ماه رمضان روزه می‌گیرند. براساس یک بررسی انجام‌شده در ۱۳ کشور اسلامی، حدود ۲/۹۴٪ بیماران مسلمان دچار دیابت حداقل ۱۵ روز و حدود ۶۷٪ آن‌ها تمام ماه رمضان در حال روزه هستند. ساعات روزه‌داری ممکن است بین ۱۴ تا ۱۸ ساعت به طول کشد و طی این ساعات فرد باید از خوردن، آشامیدن، فعالیت جنسی، استفاده از دارو و کشیدن دخانیات خودداری کند که این امر با چالش‌های مختلفی از جمله افزایش خطر بروز عوارض حاد متابولیک همراه است.
هدف از مراقبت‌های ماه رمضان در این بیماران عبارت است از کمک به آن‌ها برای روزه گرفتن بدون بروز عوارض جدی و قادر ساختن آن‌ها به تعدیل سبک زندگی خود منطبق با این هدف.

🔸عوارض متابولیک بالقوه

عوارض متابولیکی که طی دوره روزه‌داری ممکن است بروز کند عبارت است از: افت قند، از دست دادن آب بدن، کتواسیدوز دیابتی، بالا رفتن قند خون و ترومبوز.

- افت قند: خطر بروز افت قند در بیماران دچار نوع ۱ دیابت ۴/۷ برابر و در بیماران دچار نوع ۲ معادل ۷/۵ برابر است. البته این امر به‌دلیل این‌که افت قند خفیف تا متوسط اغلب نیازمند مداخله پزشکی نیست، معمولاً کمتر از واقع گزارش می‌شود. عوامل اصلی بروز افت قند در روزه‌داری عبارت است از: مدت طولانی ناشتایی، نخوردن سحری و عدم تعدیل صحیح دوز و زمان مصرف دارو.

- کتواسیدوز دیابتی: عدم کنترل مناسب مصرف غذا در افطار و کاهش بیش از اندازه دوز انسولین در اثر ترس از افت قند، استرس حاد، بیماری یا عفونت عوامل اصلی کتواسیدوز دیابتی در این دوران هستند.

- از دست دادن آب بدن و ترومبوز: تعریق شدید ناشی از فعالیت‌های فیزیکی و دیوررز اسموتیک در بیماران ضمن کنترل نامناسب دیابت ممکن است طی ساعات طولانی روزه‌داری به‌ویژه در هوای گرم سبب دهیدراسیون بیماران شود. همچنین دیابت را می‌توان یک وضعیت مساعدکننده انعقاد دانست و دهیدراسیون سبب افزایش خطر ترومبوز می‌شود.

🔸اهداف اصلی مدیریت درمانی در هنگام روزه‌داری

مهم‌ترین جنبه‌های مدیریت درمان دیابت طی دوره روزه‌داری عبارت است از:
- ارزیابی و خطرسنجی پیش از ماه رمضان
- ارتقای آگاهی بیمار با آموزش توصیه‌های مهم مرتبط با رمضان
- تنظیم دستورالعمل برای تعدیل رژیم غذایی متناسب با روزه‌داری
- تعدیل دوز و زمان مصرف داروهای دیابتی
- تشویق به اندازه‌گیری مکرر سطوح قند خون
- توصیه‌های لازم به بیماران در مورد هنگام شکستن روزه
- مدیریت عوارض.

اطلاعات تماس

مطلب دکتر ابراهیم ساتلیخ محمدی

گلستان - گنبد کاووس- امام خمینی شمالی- نرسیده به میدان یادبود- پلاک  378

تلفن: 33290922 - 017

 

مرکز معاینات سلامت شغلی

گلستان - گنبد کاووس- بلوار سینا- نبش کوچه دهم - پلاک 136-134-132

تلفن: 33385039 - 017 ، 33385029 - 017

rsform