دکتر ابراهیم ساتلیخ محمدی

ازمایشهای کنترل قند خون 

1- قند خون    SMBG  - A -توسط  دستگاه گلوکز سنج  یا گلوکومتر انجام می شود و  B -مانیتور مداوم قند خون  دستگاه  CMG و     2- آزمایش HBA1C با دستگاه مربوطه

ASSESSMENT OF  GLYCEMIC CONTROL

مدیریت گلایسمیک ابتدا با 1-ارزیابی آزمایش A1C انجام می گردد ، در آزمایشات کلینیکال نشان داده شده است که موجب بهبود کنترل گلایسمیک شده است.

2-SMBG یا Self-monitoring of blood glucose ممکن است در خودمدیریتی و تنظیم دور دارو ,مخصوصا در بیمارانی که انسولین مصرف می کنند کمک کننده باشد.                                      3-CGM یا نمایش دائمی قند خون, در ارزیابی و درمان دیابتیک نوع 1 موثر است وممکن است استفاده از آن,در بعضی دیابتی های نوع 2 مانند بیمارانی که باید شدیدا قند خون کنترل شود محدود شود

آزمایش هموگلوبین A1C

a1c انعکاس متوسط قند خون در عرض تقریبا 3 ماه می باشد. انجام تست باید تحت استاندارد [NGSP] National Glyco -Hemoglobin Standardization Program  و روش DCCT گواهی شود.این آزمایش ابزار اولیه برای ارزیابی کنترل قند و ارزش پیش بینی کننده قوی برای عوارض دیابت می باشد.

این ازمایش در مواقعی که به هدف درمانی رسیده باشیم ویا کنترل قند خون ثابت باشد,حداقل 2 بار در سال انجام شود. در افرادی که۱- به هدف درمانی قند خون نرسد ۲-دربیمارانی که درمان تغییر یا وضعیت بهداشتی تغییرکند ۳- هایپر و هایپوگلایسمی شدید ۴- رشد سنی در افراد جوان با دفعات بیشتر مانند 4 بار در سال (هر سه ماه یکبار)باید انجام شود.انجام آزمایش A1C در زمانهای مشخص در حین مراقبت ,فرصت به موقعی  را برای تغییر درمان فراهم می کند.

آزمایش هموگلوبین a1c یا قند دراز مدت یک آزمایش خون معمول است که برای تشخیص دیابت نوع ۲، نوع ۱ , پس از آن برای ارزیابی درمان و مدیریت دیابت وپیش یینی عوارض دیابت به کار می رود. آزمایش هموگلوبین A1C با نام های دیگر، از جمله: هموگلوبین گلیکات، هموگلوبین گلیکوزیله، هموگلوبین a1c و HbA1c نیز شناخته می شود.

 محدودیت های A1C

  به طور خاص، آزمایش هموگلوبین a1c درصد هموگلوبین شما را (یک پروتئین در سلول های قرمز خون است که اکسیژن حمل می کند) که با قند پوشیده شده (گلیکوزیله) اندازه گیری می کند. سطح بالای آزمایش هموگلوبین A1C می تواند نشان دهنده ی دیابت با شدت بالا باشد.

تست a1c اندازه گیری غیر مستقیم معدل قند خون است و مستعد محدودیت هایی است.مانند هر تست آزمایشگاهی ،تغییراتی در اندازه گیریها وجود دارد.پزشکان در تفسیر و قضاوت تست ؛این تغییرات را بر حسب اشخاص   متفاوت، مهارت پیدا کنند.مخصوصا این نتایج بینابینی باشد بررسی کنند.برای مثال موقعیت هایی که روی کاهش یا افزایش هموگلوبین اثر می گذارند

مهم است که توجه داشته باشید که اثر آزمایش قند دراز مدت ممکن است در موارد خاص محدود شده باشد. مثلا:

-استفاده از داروهای تحریک کننده  اریتروپویتین و نارسایی کلیه در فاز انتهایی و بارداری  روی تغییرات a1c  موثر است

– اگر شما خونریزی شدید یا مزمن را تجربه کرده باشید، ذخایر هموگلوبین شما شاید تخلیه شود و این مورد ممکن است نتایج آزمایش هموگلوبین a1c شما را به صورت اشتباه کم کند.

– اگر شما کم خونی یا فقر آهن  دارید، نتایج آزمایش قند درازمدت شما ممکن است بصورت اشتباه بالا باشد.

– اکثر مردم فقط یک نوع هموگلوبین دارند که هموگلوبین A نامیده می شود. اگر شما یک فرم غیر معمول از هموگلوبین (شناخته شده به عنوان یک نوع هموگلوبین G6PD) دارید، A1C نتیجه آزمون شما ممکن است به صورت کاذب بالا و یا پایین باشد. تنوع هموگلوبینی اغلب در سیاه پوستان و مردم مدیترانه ای و یا جنوب شرق آسیا یافت می شود. انواع هموگلوبین را می توان با تست های آزمایشگاهی تایید کرد. اگر شما با یک نوع هموگلوبین تشخیص داده شوید، آزمایش هموگلوبین a1c شما ممکن است برای نتایج دقیق تر نیاز به انجام شدن در یک آزمایشگاه تخصصی داشته باشد.

– اگر اخیرا انتقال خون یا دیگر اشکال کم خونی همولیتیک داشته اید، این آزمایش نمی تواند مفید باشد؛ چرا که نتایج ممکن است به صورت کاذب پایین باشد.

همچنین در نظر داشته باشید که محدوده طبیعی برای نتایج آزمایش هموگلوبین a1c ممکن است تا حدودی در میان آزمایشگاه های مختلف متفاوت باشد. اگر شما از یک پزشک جدید مشورت و یا از یک آزمایشگاه مختلف استفاده کرده اید، مهم است که این تغییرات ممکن در هنگام تفسیر نتایج آزمایش A1C در نظر گرفته شوند.پس اگر  اندازه  قند خون و cgm با a1c مغایر باشد باید به نتیجه آزمایشات شک کرد.     a1c بالا و پایین رفتن قند خون و یا هیپوگلیسمی را نشان نمیدهد و  فقط معدل قند را نشان می دهد.بنابراین در موارد ذکر شده در دیابت نوع 1 و2 که احتیاج به انسولین زیاد دارند، همراه با آزمایش a1c می توان cgm و smbg را انجام داد و از این تستها به منظور تایید درست بودن a1c استفاده کرد.

ارتباط بین SMBG و A1C

ارتباط بین SMBG  و CGM بعنوان متوسط قند خون با  A1C توسط تحقیقات [ADAG] ثابت شده است. A1C Derived Average Glucose Study

در اینجا مقدار سطح A1C بر حسب درصد مربوط به سطح قند خون متوسط، در میلی گرم در هر دسی لیتر (mg / dL) و میلی در هر لیتر (میلی مول / L) آورده شده است :

سطح آزمایش هموگلوبین a1c سطح قند خون متوسط eAG= Estimated Average Glucose  تخمین زده شد.photo_2023-01-19_22-22-56_Copy.jpg

۵درصد       =(۹۷mg/dL  =      (5.4 mmol/L 

۶درصد       =(۱۲۶mg/dL   =      (7.0 mmol/L

۷درصد       =(۱۵۴mg/dL  =      (8.6 mmol/L

۸ درصد      =(۱۸۳mg/dL =    (10.2 mmol/L

۹ درصد      =(۲۱۲mg/dL  =    (11.8 mmol/L

۱۰ درصد    =(۲۴۰mg/dL  =    (13.4 mmol/L

۱۱ ردصد    = (۲۶۹mg/DL   =   (14.9 mmol/L

۱۲درصد     = (۲۹۸mg/dL   =   (16.5 mmol/L

۱۳درصد     =(۳۲۶mg/dL =    (18.1 mmol/L

۱۴ درصد    = (۳۵۵mg/dL   =   (19.7 mmol/L

 

 

 

 

 

                                                                                                                                           

 

 

 

 

 تفاوت های A1C در جمعیت های نژادی وبچه ها

در مطالعه [ADAG] تفاوت مهمی در a1c و eag در نژادهای مختلف در امریکا دیده نشده است . تنها یک افزایش مختصر مقدار a1c نسبت به eag  در نژاد افریقایی ویا امریکایی افریقایی نسبت به اسپانیک ها و سفید پوستان وجود داشت.در کسانی که هموگلوبین های Hb S داشتند نسبت به بقیه افراد به میزان 3.0 درصد مقدار a1c کمتر می باشد. در کسانی که تفاوت ژنتیک دیگر از قبیل X-LINKED G6PD دارند  نسبت به بقیه افراد0.8 درصد در مردان و0.7 درصد درزنان A1C کاهش نشان میدهد.در بچه ها هم نسبت A1C و eAG تفاوت چندانی ندارد.

اهداف A1C

هدف a1c برای افراد مسن،پچه ها و بالغین و خانمهای حامله در بخش اختصاصی خود بررسی میشود.برای هر شخصی با توجه به استراتژی بیمار محور ، هدف مشخصی را تعیین می کنیم.مثلا برای بیمار با سن کمتر ضمن  ایمنی و ساده بودن، باید کنترل دقیق قند انجام شود.همچنین این هدف مورد پذیرش بیمارهم قرار بگیرد.

 دامنه یا طیف نرمال آزمایش هموگلوبین a1c چقدر است؟اهداف A1C

برای کسی که دیابت ندارد، سطح آزمایش هموگلوبین a1c نرمال زیر ۵/۷ درصد است. کسی که دیابت کنترل نشده برای یک مدت طولانی داشته ممکن است سطح آزمایش هموگلوبین A1C بیشتر از ۸ درصد داشته باشد.

زمانی که تست آزمایش هموگلوبین a1c برای تشخیص دیابت استفاده می شود، یک سطح A1C از ۶/۵ درصد و یا بالاتر در دو نوبت جداگانه نشان می دهد که شما مبتلا به دیابت هستید. نتیجه بین ۵/۷ و ۶/۴ درصد پیش دیابت در نظر گرفته می شود، که نشان می دهد در معرض خطر ابتلا به دیابت هستید.

برای بسیاری از مردم  غیر حامله که قبلا دیابتشان تشخیص داده شده، سطح A1C از ۷ درصد و یا کمتر از این مقدار، معمولا هدف درمانی هستند. البته این هدف باید بدون هایپوگلایسمی شدید باید شود.

اگر از AGP و CGM  برای کنترل قند خون استفاده می شود TIR یا زمانی که قند خون نرمال است بالای 70 درصد مواقع باید باشد وTBR یا زمانی که قند خون پایین 70 است باید زیر 4 درصد زمانی باشد. TBR یا زمانی که قند خون پایین 5.4است باید زیر 1 درصد زمانی باشد.

در دیابتیک های نحیف frailty ویا ریسک بالای هایپوگلایسمی اگر بالای 50 درصد در رنج نرمال TIR باشد و TBR یا زمانی که قند خون پایین زیر 1 درصد می توان باشد.

براساس قضاوت پزشک و ترجیحات بیمار a1c بهتر است زیر7 درصد باشد.مسلما اگر هرچه a1c به زیر7 نزدیکتر باشد بهتر است ولی برای اینکار نباید بیمار دچار هایپوگلایسمی یا عوارض دارویی شود. 

هدف های کمتر از ۸ درصد ممکن است برای برخی از افراد که امید به زندگی کمی دارد یا ضرر درمان بیشتر از فایده اش باشد مناسب باشد.درافراد مسن تر، ممکن است تغییر یابد.

ارزیابی دوباره هدف در طول زمان براساس فاکتورهایی که در قسمت بعدی fig 6.2 خواهم گفت .

اگر سطح A1C شما بالاتر از هدف است، پزشک شما ممکن است یک تغییر در برنامه درمانی دیابت به شما توصیه کند. به یاد داشته باشید در سطح بالاترa1c، احتمال ابتلا به عوارض دیابت بالاتر است.

تعیین وتنظیم هدف گلایسمیک احتمالا موجب بهبود عوارض بیمار میشود.

 

photo_2023-03-23_00-20-37_Copy.jpgphoto_2023-03-23_00-20-31_Copy.jpg

photo_2023-03-23_00-20-19_Copy.jpg

 photo_2023-01-19_22-08-59_Copy.jpg

photo_2023-01-19_22-08-53_Copy.jpgphoto_2023-01-19_22-08-40_Copy.jpg

A1C وعوارض میکروواسکولار

 مطالعه DCCT بین افرادی که a1c در حد 7 درصد بود وگروه دیگر 9 درصد بودند مقایسه کردند شیوع عوارض میکروواسکولار مانند رتینوباتی ،نوروپاتی ونارسایی کلیه، 76-50 درصد در کسانی که a1c 7 داشتند کمتر شده است.حتی دو دهه بعد هم با وجود ادامه ندادن پیگیری این عوارض کمتر مانده است.شروع زود هنگام درمان هم خیلی مهم است.مسلما اگر هرچه a1c به زیر7 نزدیکتر باشد بهتر است ولی برای اینکار نباید بیمار دچار هایپوگلایسمی یا عوارض دارویی شود. برای رسیدن به a1c پایین می توان از داروهای مختلف استفاده کرد.ولی استفاده ترجیحی از glp 1 و sglt2 ها، محدود به بیماریهای آترواسکلر و نارسایی قلبی و یا کلیوی می باشد.تصمیم گیری پزشک ،ترجیحات بیمار ، انتخاب بیمارانی که کوموربیتی دارند یا میزان ا مید به زندگی که دارند ،برای تعیین a1c هدف با اهمیت هستند ولی با در نظر گرفتن اینکه نباید بیمار دچار هیپوگلیسمی یا عوارض دارویی شود.

A1Cو عوارض بیماری قلبی عروق

بیماریهای قلبی عروقی و دیابت نوع 1

بیماری قلبی عروقی شایع ترین علت مرگ ومیر دردیابتیکها نسبت به عوارض میکروواسکولار میباشد.کنترل شدید قند خون وa1c زیر 7 56 درصد سکته قلبی ،استروک مغزی .و مرگ ناشی از بیماری قلبی عروقی را کم می کند وحتی بعد از چند دهه این سودمندی باقی می ماند.و همچنین مرگ میر [با تمام علل دیگر] را هم کم می کند.

بیماریهای قلبی عروقی و دیابت نوع 2

در دیابت نوع 2؛درمان وکنترل دقیق قند خون موجب کاهش شیوع بیماری قلبی عروقی درازمدت می شود.SNDR و JADE نشان داده اند که در کسانی که قبل 40 سالگی ویادر سنین جوانتر که مدت زمان سال های زیادتر در معرض دیابت بوده اند بار عوارض قلبی عروقی بیشتر بوده است.بنابر این برای جلوگیری از عوارض میکرو وماکرو واسکولار؛باید ازتاخیر  رسیدن به هدف و درمان،پرهیز شود.در عرض UKPDS نشان داده اند که کنترل دقیق موجب کاهش 16 درصد حوادث قلبی مانند سکته قلبی ومرگ ناگهانی شده است.DCCT/EDIC نشان داده اند که کنترل دقیق موجب کاهش سکته قلبی [15درصد با سولفونیل اوره و33در صد با متفورمین بعنوان شروع درمان]شده است ومرگ ومیر نیز 27-13درصد کاهش پیدا کرد.البته بزرکترین مانع برای رسیدن به هدف هایپوگلایسمی وعوارض ناشی از ان است.اضافه کردن داروهای SGLT2 و GLP 1 ،در کسانی که بیماری قلبی عروقی CVD،نارسایی مزمن کلیه CKD و نارسایی قلبHF توصیه می شود و برای بیماری قلبی عروقی مفید وسودمند بوده است.اثرات سودمندی قلبی عروقی این داروها مستقل ازاثرات پایین امدن a1c است.بنابر این شروع این داروها در دیابت نوع2 وCVD صرفنظر از a1c کنونی یاهدف ویادرمان با متفورمین ملاحظه شود.

براساس این ملاحظات:2 استراتژی ارایه می گردد        1-اگر بیماری دو یاچنددارومی گیرد ولی داروی SGLT2   یا GLP 1 درمیان انها نیست یکی از انهارابه یکی این دارو تغییر و سویچ کنید [به علت مفید بودن قلبی عروقی]  2-در دیابتیکها که بیماری قلبی عروقی دارند داروی  SGLT2   یا GLP 1  رادر a1c هدف [بدون در نظر گرفتن متفورمین یا a1c فعلی و زمینه ای یا a1c هدف]به جهت مفید بودن قلبی عروقی شروع کند.

ایجاد تنظیمات و تغییرات اهداف A1C

زمانیکه می خواهیم اهداف قند خون a1c راتنظیم کنیم باید فاکتور های مختلف را بررسی کنیم.هدف کلی که ADA ارایه می کند بزای خیلی ازدیابتیکها مناسب است ولی اهمیت اختصاصی کردن این اهداف برحسب مشخصات بیمار تعیین می شود.اینکار باید برحسب نیازها وترجیهات بیمار و بر اساس خصوصیات شخصی بیمار با توجه به ریسکها و سودمندی درمان انجام شود تا همکاری وخودیاری بیمار راجلب کنند.فاکتورهایی که در شخصی کردن اهداف a1c هستند عبارتند از: 1-تعیین ریسکهای احتمالی در ارتباط هایپوگلایسمی وعوارض دارویی دیگر [کم تاشدید ] 2-مدت زمان بیماری دیابت در بیمار  [ شروع جدید تا طول کشیده ]  3- life  Expectancy امید به زندگی بیمار [از زیاد تا کم]  4-بیماریها یا کوموربیدیتی های مهم [فقدان ، خفیف ، شدید]  5-عوارض عروقی ثابت شده فقدان ، خفیف ، شدید]6-ترجیهات بیمار [از انگیزه زیاد و توانایی خود مراقبتی عالی تا ترجیح به درمان با بارکمتر 7-منابع و سیستمهای حمایت کننده [از قابل دسترس تا محدودیت شدید]                معمولا فاکتور 5-1 معمولا قابل تغییر و تصحیح نیست ولی 7-6 قابل تغییروتصحیح است.این فاکتورها راهنمایی برای تصمیم پزشک و توانایی و نیازهای بیمار برای همکاری است و قانون ثابت وغیر قابل تغییر نمی باشد.مثلا a1c هدفی که به 7 درصد نزدیک باشد برای کسانی است که هیپوگلیسمی وعوارض دارویی کمتر ،بدون کوموربیدیتی وامید به زندگی بیشتر داشته باشد .هدف تا 8 درصد را برای کسانی در نظر میگیریم که امیدبه زندگی کمتر دارند.هپپوگلیسمی شدید یا مکرر اندیکاسیونی برای تعیین a1c بالاتر می باشد.باتوجه به اینکه دیابت بیماری مزمن است هدف درمانی a1c در طول زمان تغییر می کند.بالا رفتن قند خون بعد از غذا ها در SMBG ،ریسک بیماری قلبی را نسبت به قند ناشتا بیشتربالا می برد ولی نشان داده نشده است که مستقل از a1c بالا ببرد.بنابر این اگر قند ناشتا  نرمال باشد ولی a1c بالا باشد باید قند خونهای بعد از غذا راچک کنیم . قند های بعد از غذا باید  دقیقا 2-1 ساعت بعد غذا انجام شود ودرحدکمتر از 180 باید باشد.

بنابر این توصیه ADA برای دیابتیک های غیر حامله زیر 7 درصد است وهدف قند ناشتا بین 130-80باید باشد و هدف قند های2-1 ساعت بعد غذازیر 180 باید باشد.

عبارت تکنولوژی دیابت:سخت افزار ونرم افراز و دستگاههایی که به دیابتیک ها کمک می کند تا کنترل موقعیت ها را از بهبود شیوه زندگی تا سطح قند خون انجام دهد.این تکنولوژی ها دو دسته هستند 1-تحویز انسولین توسط سرنگ,قلم و پمپ انسولین و 2- اندازه گیری قند خون گلوکومتر و نمایش دائم قند خون CGM. اخیرا تکنولوژی در دیابت به دستگاه هیبریدی,توسعه پیدا کرده است که می تواند هم قند را نشان بدهد و هم انسولین را تنظیم و تزریق کند وشامل نرم افزارهایی است که مانند دستگاه پزشکی عمل میکند و SMBG را فراهم میکند.تکنولوژی در دیابت به همراه اموزش و پیگیری میتواند  سلامت و زندگی بیماران را بهبود دهد.هر چند پیچیدگی و تغییرات سریع تکنولوژی سدی در کاربرد آنها برای بیماران و دیابت یاران ایجاد می کند.

توضیحات کلی  :overall statement

استفاده از تکنولوژی باید براساس نیازها رضایتمندی سطح مهارت و دستگاههای موجود انجام شود.وب سایت های غیرانتفاعی , می توانند گزینه های مناسبی را برای بیماران و مراقبان انها توصیه کنند.تکنولوژی سریعا تغییر می کند اما هیچ کدام  مناسب همه بیماران نیست. نقش بیمه ها در کمک مالی در استفاده ار این ها مهم است.علاوه بر وب سایت های غیرانتفاعی,مراقبان بهداشتی و بروشور سازنده های وسایل می توانند مشکلات را اگر بروز کند حل کند.

دستگاه اندازه گیری  هموگلوبین ای وان سی (HbA1C)

 CS-2000-Analyzer.jpg

آزمایش هموگلوبین ای وان سی، یک آزمایش خون بسیار رایج می باشد که برای غربالگری بیماران دیابتی کارآیی داشته و نشان می دهد بیماران به چه میزان در کنترل بیماری دیابت موفق بوده اند.

آزمایش هموگلوبین ای وان سی(HBA1C) نشانگر میزان گلوگز (قند) همراه با هموگلوبین موجود در خون و میانگین قند خون بیمار در 2 تا 3 ماه گذشته است . بنابراین در صورتی که میزان قند خون در 2 یا 3 ماه گذشته بالا باشد نتیجه این آزمایش نشان دهنده کنترل نامناسب قند خون و در نتیجه امکان بروز عوارض بیشتر دیابت می باشد.

 

چرا آزمایش هموگلوبین a1c را انجام می دهند؟

یک کمیته بین المللی از کارشناسان از انجمن دیابت آمریکا، انجمن اروپایی مطالعات دیابت و فدراسیون بین المللی دیابت، توصیه می کنند که آزمایش هموگلوبین a1c بعنوان آزمایش اولیه برای تشخیص پیش دیابت، دیابت نوع ۱ و دیابت نوع ۲انجام شود.بعد از تشخیص دیابت، آزمایش هموگلوبین a1c برای نظارت بر برنامه درمانی دیابت شما استفاده می شود. از آنجا که آزمایش هموگلوبین a1c سطح قند خون متوسط شما را برای دو تا سه ماه گذشته به جای سطح قند خون شما در یک نقطه خاص در زمان، اندازه گیری می کند، این آزمایش بازتاب بهتری از روند درمان دیابت شما ارائه می دهد.پزشک شما به احتمال زیاد از آزمایش هموگلوبین A1C زمانی که دیابت برای اولین بار در شما تشخیص داده شده است، استفاده می کند. پس از آن، بسته به نوع دیابت، برنامه درمانی و نحوه مدیریت کردن قند خون برای شما مشخص می شود. به عنوان مثال، بعد از آزمایش هموگلوبین A1C ممکن است به شما توصیه شود تا:

– هر سال یکبار آن را انجام دهید؛ اگر شما به پیش دیابت که نشان دهنده احتمال بالای ابتلا به دیابت است، مبتلا باشید.

– دو بار در سال اگر شما به دیابت نوع ۲ مبتلا هستید البته در صورتی که شما انسولین استفاده نمی کنید و سطح قند خون تان به طور مداوم در محدوده هدف قرار دارد.

– سه تا چهار بار در سال اگر شما به دیابت نوع ۱مبتلا هستید.

– چهار بار در سال اگر شما به دیابت نوع ۲ مبتلا هستید. البته در صورتی که شما از انسولین برای مدیریت دیابت خود استفاده می کنید و یا اینکه شما مشکل نگه داشتن سطح قند خون خود در محدوده هدف دارید.

– اگر پزشک شما برنامه درمانی دیابت شما را تغییر و یا شما شروع به مصرف یک داروی جدید کنید، شما ممکن است نیاز به تکرار آزمایش هموگلوبین A1C داشته باشید.

 چگونه شما برای آزمایش هموگلوبین a1c آماده می شوید؟

آزمایش هموگلوبین a1c یک آزمایش خون ساده است. شما می توانید به طور معمول قبل از آزمایش، خوردن و نوشیدن داشته باشید.

 روش انجام آزمایش هموگلوبین چگونه است؟

در طول آزمایش قند دراز مدت، یکی از اعضای تیم مراقبت های بهداشتی به سادگی یک نمونه از خون را با وارد کردن سوزن به داخل رگ و یا سوراخ کردن نوک انگشت شما به اندازه یک نقطه با لانست کوچک، می گیرد. نمونه خون به آزمایشگاه برای تجزیه و تحلیل ارسال می شود. شما می توانید به فعالیت های معمول خود بلافاصله بازگردید.

به عنوان مثال مقدار هموگلوبین A1C بین 6، 7و 8 درصد به ترتیب بیانگر قند خون حدود 120 میلی گرم بر دسی لیتر، 150 میلی گرم بر دسی لیتر و 180 میلی گرم بر دسی لیتر طی 3-2 ماه گذشته است.

به بیماران دیابتی توصیه می شود که در سال 3 تا 4 بار آزمایش هموگلوبین ای وان سی ( HbA1C) را انجام داده و سپس با پزشک خود درباره روند درمان مشورت نمایند.

بر اساس پژوهش های انجام شده اندازه گیری هموگلوبین ای وان سی، دقیق ترین آزمایش برای ارزیابی احتمال بروز عوارض دیابت شامل بیماری های قلبی، چشمی، کلیوی، سکته و آسیب عصبی است.

در افراد غیر دیابتی مقدار هموگلوبین A1C که با گلوکز ترکیب شده است کمتر از 6 درصد می باشد. در افراد مبتلا به دیابت این درصد بر اساس نحوه کنترل دیابت و قند خون متفاوت است. هموگلوبین A1C کمتر از 7 درصد بیانگر کنترل دیابت و قند خون می باشد و مقادیر بالای 8 درصد نشان می دهد که بیمار باید در روش درمان دیابت خود تجدید نظر کند. بنابراین هدف از درمان موفق دیابت رساندن مقدار هموگلوبین A1Cبه کمتر از 7 درصد می باشد. البته تحقیقات نشان داده اند که کاهش مقدار هموگلوبین A1C به هر میزان باعث کاهش عوارض بلند مدت دیابت خواهد شد و این امر به مقدار هموگلوبین A1C اولیه بستگی ندارد.

از آن جایی که روشهای اندازه گیری هموگلوبین A1C در آزمایشگاه های مختلف متفاوت است، نتایج این آزمایش نیز متفاوت خواهد بود. به عنوان مثال در یک آزمایشگاه ممکن است نتیجه 6 درصد به عنوان نتیجه طبیعی و در دیگری به عنوان قند خون بالا طلقی شود. بنابراین همیشه با پزشک خود در مورد نتیجه آزمایش هموگلوبین A1C مشورت کنید و همچنین آگاه باشید که با تعویض آزمایشگاه ممکن است نتیجه آزمایش A1C نیز تغییر کند. پس همیشه یک آزمایشگاه مشخص را برای انجام این آزمایش در نظر بگیرید.

آزمایش هموگلوبین A1C را می توان در هر ساعتی از شبانه روز انجام داد و نیازی به ناشتا بودن نیست. همچنین نتیجه این آزمایش ارتباطی با نوع تغذیه و فعالیت بدنی و یا وضعیت روحی فرد در روز آزمایش ندارد؛ ولی اگر فرد دچار هرگونه کسالت یا بیماری بود، بهتر است انجام آزمایش هموگلوبین A1C را به روز دیگری موکول کند، زیرا این احتمال وجود دارد که آزمایش به طور کاذب بالا برود.

آزمایش هموگلوبین A1C به هیچ عنوان جایگزین آزمایشهای روزانه قند خون نمی شود و نمی توان به آن را مبنای اضافه یا کم کردن مقدار تزریق روزانه انسولین قرار داد. در واقع جهت کنترل موثر دیابت،انجام مرتب آزمایش قند خون و نیز آزمایش هموگلوبین A1Cهر 3-2 ماه یک بار، به یک اندازه از اهمیت برخوردار هستند.

نکته : نتایج این آزمایش ممکن است در بیماران مبتلا به کم خونی، افرادی که ترکیبات ویتامینی مانند ویتامین C وE دریافت می کنند، بیماران با کلسترول بالا و بیماران مبتلا به بیماری های کبدی و کلیوی غیر طبیعی باشد. پس در صورت داشتن هر کدام از شرایط یاد شده پزشک خود را آگاه نمایید.

فیلم راهنمای استفاده از دستگاه Cera-Stat 2000 (HbA1c measuring system)

43.jpg

دکتر ابراهیم ساتلیخ محمدی گنبدکاووس

 

اطلاعات تماس

مطلب دکتر ابراهیم  محمدی {ساتلیخ}

گلستان - گنبد کاووس- امام خمینی شمالی- نرسیده به میدان یادبود- پلاک  378

تلفن: 33290922 - 017

 

مرکز معاینات سلامت شغلی

گلستان - گنبد کاووس- بلوار سینا- نبش کوچه دهم - پلاک 136-134-132

تلفن: 33385039 - 017 ، 33385029 - 017

rsform