دکتر ابراهیم ساتلیخ محمدی

pomp.jpg

 راههای رساندن انسولین به بدن 1-تحویل یا انتقال انسولین Insulin Delivery توسط A-سرنگ انسولین ویا  B-قلم انسولین  2- پمپ انسولین   Insulin Pumps

 تکنولوژی در دیابت               ;Diabetes Technology 

عبارت تکنولوژی دیابت:

سخت افزار و نرم افراز و دستگاه هایی که به دیابتیک ها در خود مدیریتی دیابت کمک می کند تا موقعیت ها را از بهبود شیوه زندگی تا سطح قند خون و تنظیمات درمان انجام دهد.این تکنولوژی ها دو دسته هستند 1-تجویز انسولین توسط سرنگ,قلم و پمپ انسولین و2- اندازه گیری قند خون گلوکومتر و نمایش دائم قند خون CGM. اخیرا تکنولوژی در دیابت به دستگاه هیبریدی,توسعه پیدا کرده است که می تواند هم قند را نشان دهد و هم  انسولین را تنظیم و تزریق کند وشامل نرم افزارهایی است که مانند دستگاه پزشکی عمل میکند و SMBG را فراهم میکند.

تکنولوژی در دیابت به همراه اموزش و پیگیری می تواند  سلامت و زندگی بیماران را بهبود دهد.هر چند پیچیدگی و تغییرات سریع تکنولوژی سدی در کاربرد آنها برای بیماران و دیابت یاران ایجاد می کند.

توضیحات کلی  :overall statement

استفاده از تکنولوژی باید براساس نیازها رضایتمندی سطح مهارت و دستگاههای موجود انجام شود.وب سایت های غیرانتفاعی, می توانند گزینه های مناسبی را برای بیماران و مراقبان آنها توصیه کنند.تکنولوژی سریعا تغییر می کند اما هیچ کدام  مناسب همه بیماران نیست. نقش بیمه ها در کمک مالی در استفاده از این ها مهم است.علاوه بر وب سایت های غیرانتفاعی,مراقبان بهداشتی و بروشور سازنده های وسایل می توانند مشکلات را اگر بروز کند حل کند

پمپ انسولین روشی جدید برای تزریق انسولین است. این روش از سی سال قبل در دنیا استفاده می شود. در این روش به جای 2 یا چند بار تزریق در روز با سرنگ یا قلم، انسولین به صورت زیر جلدی و مداوم در طول شبانه روز تزریق می شود. برای این کار وسیله ای طراحی شده است که ابعاد آن مشابه تلفن همراه است.

درون این وسیله، محلی برای قرار گرفتن سرنگی با گنجایش 3 سی سی (300 واحد) وجود دارد. پمپ توسط یک ست تزریق به بدن وصل می شود و انسولین را به بدن منتقل می کند.

Insulin Pumps  and Automated Insulin Delivery Systems

توصیه ADA 

جوانان و بالغین دیابتیک نوع 1ونوع های دیگر کمبود انسولین :که دارای قابلیت استفاده ایمن می باشند(چه توسط خود یا مراقبان) هستند. Automated insulin delivery systems را برای مدیریت دیابت ,ارائه شود.انتخاب این وسیله را بر حسب موقعیت ,نیازها و اهداف درمانی شخصی, انجام شود.

جوانان و بالغین دیابتیک شامل چند تزریق روزانه, نوع 1ونوع های دیگر کمبود انسولین :که دارای قابلیت استفاده ایمن می باشند(چه توسط خود یا مراقبان)و یا توانایی  استفاده از

Automated insulin delivery systems را ندارند ویا  سیستم Automated insulin delivery systems را انتخاب نکردند باید Insulin pump therapy به تنهایی یا با سنسور( حسگر)  augmented pump low glucose suspend feature ویا Automated insulin delivery systems را برای مدیریت دیابت ,ارائه شود.انتخاب این وسیله را بر حسب موقعیت ,نیازها و اهداف درمانی شخصی, انجام شود.

جوانان و بالغین دیابتیک شامل چند تزریق روزانه, نوع 2 و نوع های دیگر کمبود انسولین :که دارای قابلیت استفاده ایمن می باشند(چه توسط خود یا مراقبان) باید Insulin pump therapy را برای مدیریت دیابت ,ارائه شود.انتخاب این وسیله را بر حسب موقعیت ,نیازها و اهداف درمانی شخصی, انجام شود.

دیابتیک هایی که continuous subcutaneous insulin infusion استفاده می کنند باید دسترسی از طریق بیمه و کمک دولتی ادامه یابد.

پمپ انسولین  Insulin Pumps

پمپ انسولین در بیماران کودک  Insulin Pumps in Youth

پمپ انسولین در بیماران دیابتی نوع 2 و نوع های دیگر دیابت Insulin Pumps in People With Type 2 and Other Types of Diabetes

پمپ انسولین در بزرگسالان پیر 

Automated Insulin Delivery Systems

ترکیب پمپ انسولین و سیستم حسگر

پمپ های تقویت حسگر  Sensor-Augmented Pumps

Do-It-Yourself Closed-Loop Systems

دیابتیک ها ممکن است از سیستم هایی استفاده کنند که مورد تایید FDA نباشد ( مانندDo-It-Yourself Closed-Loop Systems) ولی متخصصین مراقبت بهداشتی نباید این سیستم ها را تجویز کنند ولی باید در ایمن بودن مدیریت دیابت آنها را کمک کنند.

تکنولوژی دیجیتال بهداشتی   Digital Health Technology

سیستمی که ترکیبی از تکنولوژی و تعلیم ان لاین (online)باشد می تواند برای بعضی اشخاص در درمان پره دیابتیک و دیابتیک موثر باشد.

مراقبت بیماران در بیمارستان    Inpatient Care

دیابتی هایی که قابلیت استفاده از پمپ انسولین و CGM داشته باشد برای ادامه درمان در بیمارستان و بیرون آن حمایت شود.البته تا زمانی که این توانایی و قابلیت حفظ شود یا مراقب مناسب وجودداشته باشد.

آینده  The Future

 پمپ انسولين يك دستگاه كوچك است كه انسولين سريع الاثر را به صورت مداوم به صورت زير جلدى به بدن تزريق مى كند و طورى طراحى شده است كه در مقايسه با تزريق هاى متعدد انسولين، تا حد امكان شبيه لوزه المعده طبيعى ، به بدن انسولين برساند .
دستگاه پمپ ، قابل برنامه ريزى است و تنظيمات دستگاه در صورت نياز قابل تغيير است كه به بيمار يا والدين فرد ، آموزش داده مى شود .

وقتى فرد غذا مى خورد بايد مقدارى انسولين سريع الاثر هم با توجه به ميزان غذا و شمارش كربوهيدرات تزريق نمايد ، اين ميزان انسولين هم از طريق پمپ براى بيمار تزريق مى شود كه قبلا ميزان انسولين مورد نياز براى كربوهيدرات به تنظيمات دستگاه داده شده است .
در ضمن زمانى كه قند خون بالا هست و نياز به دوز اصلاحى هست هم طبق برنامه اى كه به دستگاه داده مى شود ، دوز اصلاحى تزريق مى شود .                                    در چه كسانى بايد پمپ انسولين در نظر گرفته شود ؟

افرادى كه به طور مکرر دچار افت قند خون مى شوند

نوسانات زياد در سطح قند خون ، صرفنظر از ميزان A1C

 كنترل غير مطلوب ديابت ( مثلا بالا رفتن A1C از مقدار هدف براى سن )

عوارض عروق كوچك يا وجود عوامل خطر براى عوارض عروق بزرگ

 وقتى قندها كنترل است ولى رژيم انسولين با سبك زندگى فرد متناسب نيست.

در چه افرادی ممکن است پمپ انسولين مفيد باشد ؟


بچه هاى كوچك بخصوص اطفال و شيرخواران

بچه ها و نوجوانان كه دچار پديده داون ( افت قند خون در نيمه شب ) مى شوند

بچه هايى كه ترس از سوزن دارند

خانم هاى باردار و ترجيحا قبل از باردارى

افراد مستعد كتوز

ورزشكاران حرفه اى

 مزایا ى پمپ انسولين :

✅ در پمپ هر دو يا سه روز يك بار سوزن زده مى شود ولى در تزريق هاى متعدد روزانه ، چندين بار در روز سوزن زده میشود .

✅ از طريق پمپ مى توان دوزهاى خيلى پايين انسولين ( حتى تا ٠/١ واحد ) را تزريق كرد كه بخصوص در بچه ها مورد نياز و مهم است .

✅ پمپ يك محاسبه گر دارد كه فرد را از محاسبه هاى اضافه نجات میدهد . اين كار از طريق تخمين دوز انسولين بر اساس ميزان كربوهيدرات مصرفى ، سطوح قند خون و ميزان انسولينی كه از تزريق قبلى هنوز در بدن فعال است ، توسط محاسبه گر پمپ انجام مى شود .

✅ تنظيم آسان با دكمه ها يى جهت افزايش يا كاهش دوز انسولين براى مطابقت با تغييرات روزانه زندگى مانند صرف شام بيرون ، ورزش ، رشد و بيمارى ها يا درموارد بروز پديده داون ( افت سطح قند خون در نيمه شب )

✅ در پمپ ،انسولين سريع الاثر استفاده مى شود كه عملكرد مؤثرى در كوتاه مدت دارد در مقابل انسولين هاى متوسط الاثر و طولانى اثر كه مدتى طول میكشد تا به اوج اثر برسند و باعث مى شود انسولين زير پوست جمع شده و پيش بينى عملكرد آن ها را دشوار مى كند .

✅ احتمال افت قند هاى مكرر را با تنظيم بهتر تزريق انسولين قبل و بعد از فعاليت هاى مختلف ، كاهش مى دهد .

✅ پمپ باعث بهتر شدن A1C مى شود .

✅ نوسانات قند خون (افزايش يا كاهش قند خون ) را كاهش مى دهد .

✅ كنترل وزن بهتر مى شود .

✅ خطر عوارض ديابت را كاهش مى دهد .

✅ كيفيت زندگى را بهتر مى كند .

✅ پمپ اطلاعات قند خون را ذخيره مى كند كه مى توان داده هاى پمپ را آناليز كرد و از آن براى برنامه ريزى بهتر درمان استفاده كرد
معايب پمپ انسولين :

هزينه پمپ بيشتر از استفاده از سرنگ و قلم انسولين است و در ايران تحت پوشش بيمه نيست . جهت آموزش و يادگيرى چند روز طول می كشد تا فرد نحوه تعويض ست تزريق ، تنظيم دوز انسولين پايه و بولوس ( قبل از وعده ها )و ... را ياد بگيرد .

اگر پمپ خوب كار نكند ، خطر بروز كتواسيدوز ديابتى وجود دارد . اين اتفاق مى تواند در اثر تمام شدن باطرى پمپ ، غير فعال شدن انسولين در اثر قرار گرفتن در معرض گرما ، يا اگر مخزن از محل خود جابجا شود ، اگر لوله پمپ شل شود و مقدارى انسولين از آن نشت كند و يا كاتتر خم شود يا پيچ بخورد و مانع رسيدن انسولين به بدن شود ، بيفتد . پس بايد قند خون مكررا چك شود .

 از آنجايی كه پمپ بايد هميشه كار كند ، ممكن است در هنگام خواب ، ورزش هاى سنگين مثل شنا ، مشكل ايجاد شود .

ممكن است در محل تزريق پمپ روى پوست ضايعات را ايجاد شود مثل تغييرات چربى زير پوست و ... كه می تواند باعث كاهش حساسيت به انسولين شود . فرد بايد محل تزريق را مرتبا تغيير دهد .
ممكن است فرد احساس سوزش و ناراحتى در محل تزريق پمپ داشته باشد .

@dr_roshanidiabetes

بروشور کامل درباره پمپ انسولین را می توانید از بخش فایل ها دانلود نمایید.

download.jpg

 

پورت تزریق انسولین I PORT

آی پورت تزریق انسولین i Port یک وسیله کوچک است که با نصب آن روی بدن و قرار گرفتن یک کانول پلاستیکی نرم زیر پوست این امکان را به بیمار می­دهد که برای ۷۵ تزریق (حداکثر ۳ روز) از آن استفاده کند.

تمام تزریقات خود را بدون این­که سوزن سرنگ یا pen با پوست تماس پیدا کند، انجام دهد. بیماران دیابتی به طور متوسط روزانه ۳ بار اقدام به تزریق انسولین می ­نمایند. این تزریق­ها به طور پیوسته باعث ایجاد ناراحتی به خصوص در کودکان می­شود. چرا که با هر بار تزریق، در بدن فرد مورد نظر به وسیله سوزن سوراخ جدیدی ایجاد می­شود.

پورت تزریق انسولین i Port یک وسیله­ ای است که از ایجاد این سوراخ­ها جلوگیری می­کند. این وسیله کوچک بر روی پوست نصب شده و تا سه روز مورد استفاده قرار می­گیرد.

از این پس، بیماران بجای وارد کردن سوزن بر پوست خود، آن را بر i-port وارد کرده و از طریق این پورت، انسولین را وارد بدن می ­نمایند.

پورت تزریق انسولین i Port یک تزریق ایمن، مؤثر، راحت و بدون درد برای بیماران، بخصوص افرادی که ترس از تزریق دارند، می­باشد. کاهش مکرر تزریق زیر جلدی، درد، کبودی و جای زخم ناشی از تزریق بخشی از مزیت­های این پورت است. نیاز به آموزش خاصی برای نصب نداشته و سازگاری کامل با پوست بدن، بخصوص کودکان، دارد.

پورت­های تزریق انسولین بر اساس سن و وزن بیمار مشخص می­گردد و هر ۳ روز یکبار باید تعویض شود.

 

 

پیوست ها:
فایلحجم فایلدانلود ها
دانلود بروشور پمپ انسولین1303 kB991

اطلاعات تماس

مطلب دکتر ابراهیم  محمدی {ساتلیخ}

گلستان - گنبد کاووس- امام خمینی شمالی- نرسیده به میدان یادبود- پلاک  378

تلفن: 33290922 - 017

 

مرکز معاینات سلامت شغلی

گلستان - گنبد کاووس- بلوار سینا- نبش کوچه دهم - پلاک 136-134-132

تلفن: 33385039 - 017 ، 33385029 - 017

rsform