دکتر ابراهیم ساتلیخ محمدی

diabet222.jpg

آزمایشهای کنترل قند خون  1- قند خون     الف - A -   SMBG توسط  دستگاه گلوکز سنج  یا METER  گلوکومتر (BGM)BLOOD GLUCOSE MONITORING انجام می شود و  ب- B -مونیتور مداوم قند خون  دستگاه  CMG و                                           2- آزمایش HBA1C با دستگاه مربوطه عبارت تکنولوژی دیابت:

سخت افزار ونرم افزار و دستگاه هایی که به دیابتیک ها در خود مدیریتی دیابت کمک می کند تا موقعیت ها را از بهبود شیوه زندگی تا سطح قند خون و تنظیمات درمان انجام دهد.این تکنولوژی ها دو دسته هستند 1-تجویز انسولین توسط سرنگ,قلم و پمپ انسولین و2- اندازه گیری قند خون گلوکومتر و نمایش دائم قند خون CGM

SMBG یا خود نظارتی قند خون Self-Monitoring Blood Glucose;تمام دیابتیکها که تحت رژیم انسولینی شدید هستند[چند تزریق روزانه یا پمپ انسولین استفاده می کنند.] 

چهار نوع روش برای اندازه گیری قند خون وجود دارد که هر کدام بعنوان معیاری برای تشخیص انواع دیابت و پیگیری بعدی بکار می رود که جزئیات هر تشخیص در تعریف انواع دیابت در قسمت خودش در این سایت توضیح داده شده است. :      A-تست قند خون ناشتا         FBS]    fasting blood glucose] و       B-قند خون 2 ساعت بعد غذا GTT] blood sugar 2 hours after meal  ] و      C-تست تحمل گلوکز glucose tolerance test که بسته به تشخیصی که در نظر داریم مثلا در تست های روتین با 75 گرم ولی برای تشخیص تست دیابت حاملگی در روش تک مرحله ای 75گرم ودر دو مرحله ای 50 گرم و سپس 100 گرم بکار می رود.         D-قند خون  BS  یا blood glucose. Simple  وE- آزمایش قند خون خود مراقبتی یا خود نظارتی

 

(A) Fasting Blood Glucose Test (FBS)    تست قند ناشتا

تست قند ناشتا برای تشخیص و پیگیری درمان دیابت بکار می رود.

آمادگی و شرایط لازم برای آزمایش Preparation and Testing Requirements:در این تست 5 سی سی  از خون وریدی گرفته و ازمایش می شود.به توصیه های زیر توجه کنید. به مدت 12-14 ساعت چیزی نخورد در عرض این مدت می توان اب نوشید.بعد از اینکه نمونه خون گرفته شد, کمی کیک و شیرینی  جهت جلوگیری از ضعف و خستگی بخورد.اگر محل نمونه گیری وریدی قرمز شد,هر 3-6 بار روزانه هر بار به مدت 5 تا 10 نگه دارد.تا اینکه برطرف شود.اگر داروی خاص مصرف می کنید به پزشک اطلاع دهید زیرا این دارو ها ممکن است به صورت منفی یا مثبت کاذب نشان دهد و آن داروها را قبل آزمایش قطع شود.

تفسیر نتیجه ی آزمایش:

واحد اندازه گیری قند خون میلی گرم در دسی لیتر (mg/dl)است و بر حسب نتیجه آزمایش سه حالت زیر ممکن است وجود داشته باشد:70-110 mg/dl = FBS  (یا 60-100/MG/DL در کودکان): سازمان بهداشت جهانی این حالت نشان دهنده ی طبیعی بودن قند خون و سوخت ساز (متابولیسم) آن است.البته انجمن دیابت اروپا و امریکا و بسیاری از سازمانهای فعال در عرصه دیابت قند خون 70-100 را طبیعی میداند .
140 mg/dl ≤ FBS : این حالت غیر طبیعی بوده و نمایانگر وجود مرض قند است ( البته بهتر است که در این حالت یکبار دیگر آزمایش تکرار شود).اگر برابر یا بالای 126 باشد تشخیص دیابت داده می شود.
111-139 mg/dl = FBS : این حالت مشکوک تلقی می شود و بایذ برای بررسی بیشتر آزمایش قند خون 2 ساعت بعد از غذا یا تست تحمل گلوکز انجام شود.این رقم هم 100-125  مورد قبول تر می باشد.

 آیا کسی که قندخون ناشتای وی بیش از 140 mg/dl یا 126 باشد، حتما دچار مرض قند (دیابت) است؟خیر. اگرچه در اکثر موارد قندخون ناشتای (FBS) بیش از 140 mg/dl دلالت بر وجود دیابت می کند ولی ممکن است در کسانی که اخیرا دچار بیماری جدی و شدید شده اند (نظیر سکته قلبی) و یا در برخی از بیماری های غدد (نظیر آکرومگالی، سندرم کوشینگ و..) نیز بالا باشد که با معاینه و انجام آزمایشات تکمیلی تشخیص داده می شوند.توجه: اگر مقدار قند خون ناشتای (FBS) شما مساوی یا بیش از 140 mg/dl باشد، بهتر است برای اطمینان از عدم وجود بیماری خاص دیگری (بجز دیابت) به متخصص داخلی یا غدد مراجعه کنید تا معاینات و آزمایشات تکمیل

 B) قند خون 2 ساعت پس از غذا (2-hpp)

از این تست- hour 2 postprandial plasma glucose، باختصار(2hpp) در مواردی که نتیجه ی آزمایش FBS مشکوک باشد، استفاده می شود. همچنین در موارد زیر این آزمایش بهتر از آزمایش FBS برای شناسایی مرض قند است:1-افراد چاق   2-وجود سابقه خانوادگی مرض قند    3-فردی که دچار سقط یا زایمان زودرس شده و یا نوزاد بزرگی به دنیا آورده (بیش از 4 کیلوگرم)  4-سابقه عفونت های مکرر (خصوصا عفونت های مکرر قارچی دستگاه تناسلی زنانه یا آبسه و کورک های جلدی مکرر)   نکته: در برخی از موارد (خصوصا در دوران حاملگی) بجای 2 ساعت، قند خون 3 ساعت پس از غذا اندازه گیری می شود.

 آمادگی و شرایط لازم برای آزمایش:در این آزمایش 2 ساعت بعد از صرف غذای متوسط یا مصرف 100 گرم کربوهیدرات مقدار 5 میلی لیتر نمونه خون وریدی (سیاهرگی) گرفته می شود:برای انجام آزمایش ابتدا باید یک صبحانه متوسط و خوب (مقداری کره، پنیر، شیر و نان) بخورید. اما برای دقت در کار معمولا از بیمار خواسته می شود که صبحانه نخورده به آزمایشگاه بیاید و در آنجا مقدار 100 گرم عسل یا 100-75 گرم پودر گلوکز (حل شده در آب یا شیر) به شما داده می شود تا بخورید و آنگاه از شما خواسته می شود تا 2 ساعت بعد از آن مراجعه نمایید تا نمونه خون از شما گرفته شود.نکته: مقدار گلوکز مصرفی با توجه به سن و جثه افراد فرق می کند و آزمایشگاه میزان دقیق آنرا مشخص می کند.قبل و در طول مدت آزمایش از استعمال دخانیات و ورزش خودداری کنید.در طول مدت 2 ساعت، بجز آب چیز دیگری نخورید.

تفسیر نتیجه آزمایش:در این آزمایش قند خون کمتر از 145 mg/dl طبیعی تلقی می شود و مقدار مساوی یا بیش از 200 mg/dl تایید کننده وجود دیابت است. اگر مقدار 2hpp بین  145 تا 200 باشد آزمایش مشکوک [پره دیابتیک]تلقی می شود و باید در این حالت تست تحمل گلوکز به عمل آید.  نکته: مقدار طبیعی 2hpp در افراد بالای 50 سال از سایر سنین متفاوت است و از روی جداول خاص مورد ارزیابی قرار می گیرد.

 C) تست تحمل گلوکز (GTT)

از این آزمایش در مواردی که نتیجه ی هر دو آزمایش FBS  و2hpp مشکوک (بینابینی)  باشد، استفاده می شود.

آمادگی و شرایط لازم انجام آزمایش: این آزمایش کمی زمان بر است (3 تا 6 ساعت طول می کشد) و برای اینکه وقتتان تلف نشود، کتاب یا مجله ای با خود ببرید.از سه روز قبل از آزمایش از رژیم غذایی پر کربوهیدرات استفاده کنید.از 12 تا 16 ساعت قبل از آزمایش ناشتا باشید.بین 7 تا 9 صبح به آزمایشگاه مراجعه کنید.در ابتدا از شما نمونه خون و ادرار گرفته می شود، آنگاه شربتی که حاوی 50 تا 100 گرم گلوکز است به شما داده می شود. سعی کنید آن را ظرف 5 دقیقه بنوشید (در صورت تمایل می توانید آن را در آب بیشتری حل کنید و بنوشید).نیم ساعت، یک ساعت، دو ساعت و سه ساعت پس از خوردن شربت از شما نمونه خون و ادرار گرفته می شود. برای اینکه در این دفعات ادرار داشته باشید، سعی کنید در طول مدت آزمایش چندین بار آب بنوشید.اگر دچار ضعف، بی قراری، عصبانیت، تعریق و یا سردرد شدید، مسئول آزمایشگاه یا پزشک را مطلع سازید.

 تفسیر نتیجه آزمایش:تفسیر نتیجه ی این آزمایش را به عهده پزشک معالج تان بگذارید.

 D) قند خون ساده (BS)

این آزمایش فقط در مواردی که بیمار به طور اورژانسی مراجعه کرده و دچار اختلالات عصبی یا بیماری جدی است و نیز در بیمارانی که نیاز به بستری شدن در بیمارستان دارند (خصوصا بیمارانی که نیاز به عمل جراحی دارند) انجام می شود و نیازی به ناشتا بودن ندارد.

photo_2023-01-23_12-30-38_Copy.jpg

ارزیابی قند خون; Glucose Assessment

برای بسیاری از بیماران دیابتی ,نظارت و اندازه گیری قند خون کلیدی برای رسیدن به اهداف قند خون می باشد.در اکثر مطالعاتی در مورد بیمارانی که انسولین دریافت می کنند نشان داده شده است که SMBG به عنوان قسمتی از مداخلات چند فاکتوری , در کنترل عوارض بیماری مفید بوده است.بنابراین,SMBG یک وسیله کامل کننده درمان موثر در دیابتی هایی که انسولین مصرف می کنند می باشد.البته در سالهای اخیر,CGM به عنوان وسیله کامل تر و جامع تر ارزیابی قند خون شروع شده است.نظارت قند خون اجازه می دهد که جواب به درمان و بررسی اینکه ایا رسیدن به اهداف درمانی بطور ایمن انجام شده است مورد ارزیابی قرار بگیرد.

تکنولوژی در دیابت               ;Diabetes Technology 

عبارت تکنولوژی دیابت:سخت افزار و نرم افراز و دستگاه هایی که به دیابتیک ها کمک می کند تا کنترل موقعیت ها را از بهبود شیوه زندگی تا سطح قند خون انجام دهد.این تکنولوژی ها دو دسته هستند 1-تجویز انسولین توسط سرنگ,قلم و پمپ انسولین و2- اندازه گیری قند خون گلوکومتر و نمایش دائم قند خون CGM. اخیرا تکنولوژی در دیابت به دستگاه هیبریدی,توسعه پیدا کرده است که می تواند هم قند را نشان بدهد و هم  انسولین را تنظیم و تزریق کند وشامل نرم افزارهایی است که مانند دستگاه پزشکی عمل میکند و SMBG را فراهم میکند.

تکنولوژی در دیابت به همراه اموزش و پیگیری می تواند  سلامت وزندگی بیماران را بهبود دهد.هر چند پیچیدگی و تغییرات سریع تکنولوژی سدی در کاربرد انها برای بیماران ودیابت یاران ایجاد می کند.

توضیحات کلی  :overall statement

استفاده از تکنولوژی باید براساس نیازها رضایتمندی سطح مهارت و دستگاههای موجود انجام شود.وب سایت های غیرانتفاعی , می توانند گزینه های مناسبی را برای بیماران ومراقبان انها توصیه کنند.تکنولوژی سریعا تغییر می کند اما هیچ کذام  مناسب همه بیماران نیست. نقش بیمه ها در کمک مالی در استفاده ار اینها مهم است.علاوه بر وب سایت های غیرانتفاعی,مراقبان بهداشتی و بروشور سازنده های وسایل می توانند مشکلات را اگر بروز کند حل کند

SMBG یاخود نظارتی ازمایش قند خون Self-Monitoring  Blood  Glucose;                                                                                                           تمام دیابتیکها موقعی که براساس موقعیت,ترجیحات ونوع درمان احتیاج به وسائل اندازه گیری قند خون دارند باید فراهم شود.کسانی که از CGM استفاده می کنند در تمام مدت دسترسی داشته باشند.

تمام دیابتی ها که تحت رژیم انسولینی  هستند بهتر است درموقعیت درمانی مشخص از Monitoring  Blood  Glucose استفاده کنند .برای ارزیابی قند خون,در زمانهای مشخصی SMBG و یا CGM انجام دهند.1-قبل از وعده غذایی  2-زمان خواب 3-قبل از ورزش 4-در موقع شک به کاهش قند خون 5-بعد از درمان افت قند خون تا زمانی که نرمال شود 6-قند بالا موقعی که مشکوک هستیم 7-قبل و موقع انجام وظیفه مهم مثل رانندگی .

مراقبان بهداشتی بیمار را آگاه کنند که دستگاه گلوکومتر مورد تایید [FDA فقط در امریکا یا قابل مقایسه مشابه بامحل جغرافیایی ]باشد. ونوار ان تاریخ گذشته نباشد واز داروخانه یاتوزیع کننده های رسمی خریداری شود. 

در آموزش خودمدیریتی دیابتی ها ,SMBG جهت کمک به تصمیم راهنمای درمان و یاخودمدیریتی انهایی که وعده های کمتری انسولین مصرف می کنند, بکار می رود.هر جند در بیمارانی که داروهای غیر انسولین مصرف می کنند کاهش قابل ملاحظه ای در کاهش A1C نشان داده نشده است  ولی در بعضی مواقع کمک کننده است این مواقع عبارتند از 1-تغییرات غذایی 2- فعالیت فیزیکی ویا3-تغییر در درمان مخصوصا داروهایی که باعث افت شدید قند خون می شوند .اگر این SMBG همراه با برنامه تنظیمات درمانی باشد بهتر کمک کننده است.

موقعی که SMBG را توصیه می کنیم باید مطمئن باشیم که دستورات را مداوم انجام دهدا و نتایج و توانایی اش در تفسیر نتایج وتکنیکی ازمایش را ارزیابی کنید.

مراقبان بهداشتی باید از داروها و فاکتورهای دیگر مصرفی بیمار مانند دوز بالای ویتامین c وهیپوکسمی که باعث اختلال در نتایج ازمایش می شود اگاه باشد و طوری مدیریت کند کا این مسائل حل شود.

 تمام دیابتی ها که تحت رژیم انسولینی شدید[چند تزریق روزانه یا پمپ انسولین استفاده می کنند] هستند SMBG  در درمان دیابتی ها موثرند و در سالهای اخیر,CGM به عنوان یک متد ارزیابی قند خون شروع شده است. SMBG ویا CGM در زمانهای مشخصی گه در بالا ذکر شده باید انجام گیرد.بر حسب نیازها و اهداف درمانی ,SMBG به تعداد دفعات وزمان معین بکار ببریم ویا از CGM استفاده   نماییم.

استانداردهای گلوکومتر Meter Standards

تنها دو نوع استاندارد برای گلوکومتر ها تعریف شده است 1-  [Food and Drug Administration [FDA آمریکا و 2-ISO ]  International Organisation for Standardization]اروپا درمورد رعایت اصول ساخت این دو سازمان مسئولیت را به کارخانه سازنده سپرده اند و مستقیما نظارت ندارند.وب سایتی هم برای اطلاعات و جستجوی لازم در مورد تائید دستگاه در وب سایتwww.diabetestechnology.org/surveilance ارائه شده است.

نوار های تست تقلبی Counterfeits strips 

 به بیماران باید توصیه شوداراز خریدن نوارهای تست استفاده شده یا دست دوم  به علت اینکه نتایج تست را اشتباه نشان می دهد خودداری گردد.برای مطمئن شدن از صحت نوار تست, از نوارهایی که داخل ویال پلمب شده استفاده شود.

به حداکثر رساندن اثرات استفاده از BGM  یا  Optimizing Blood Glucose Monitoring Device Use

صحت ودرستی آزمایش SMBG  به نوع وسیله یا دستگاه و استفاده کننده یا بیمار بستگی دارد.بنابر این تکنیکهای نظارت بیماران در شروع و به فواصل زمانی منظم بررسی کنیم.برای مفید بودن آزمایشات SMBG به مرور وتفسیر مناسب توسط بیمار ومراقبان او احتیاج داریم تا این اطلاعات برای بیمار موثر وبه موقع باشد.در دیابتکهای نوع 1,ارتباط  تعداد آزمایشات SMBG با پایین آوردن A1C وجود دارد.بیماران باید تعلیم داده شوند که از اطلاعات SMBG در تنظیم غدای ,فعالت فیزیکی ودرمان داروی چگونه استفاده کنند؟در ضمن در صورت رسیدن به هدف از انجام SMBG به تعداد زیادو زمانهای نامناسب خودداری شود.مخصوصا اگر SMBG موثر نباشند.

بیماران تحت رژیم شدید انسولین    People With Diabetes on Intensive Insulin Therapies

SMBG برای نظارت و پیشگیری از افت قند خون و بالارفتن قند خون مخصوصا در دیابتی هایی که انسولی مصرف می کنند اهمیت دارد.اصول مراقبت و درمان دیابت در بچه ها وجوانان تمام دیابتی ها که تحت رژیم انسولینی شدید هستند[چند تزریق روزانه یا پمپ انسولین استفاده می کنند.] برای ارزیابی قند خون,در زمانهای مشخصی SMBG ویا CGM انجام دهند.1-قبل از وعده غذایی  2-زمان خواب 3-قبل از ورزش 4-در موقع شک به کاهش قند خون 5-بعداز درمان افت قند خون تا زمانی که نرمال شود  6-قبل و موقع انجام وظیفه مهم مثل رانندگی .برای بیشتر بیماران که SMBG استفاده می کنند 10-5 بار در روز تست نیاز دارند.هر جند برحسب نیاز و هدف درمانی انجام دهند.مطالعه روی 27000 کودک ونوجوان نشان داده است که هرچه تعداد دفعات آزمایش در روز بیشتر باشد میزان کاهش A1C بیشتر و بهتر بوده است و افت قند خون کمتر بوده است.

بیماران تحت درمان خوراکی و یا انسولین پایه People With Diabetes Using Basal Insulin and/or Oral Agents and Non insulin Injectables

شواهد کافی برای مفید بودن SMBG, بیمارانی نوع 2 که انسولین پایه یا بازال استفاده می کنند  وجود ندارد. هردراین موارد قند ناشتا که با کمک SMBG جهت تنظیم دوز دارو برای پایین اوردن A1C مفید می باشد.بنابر این استفاده از SMBG در بیمارانی که انسولین مصرف نمی کنند منفعت اضافی ندارد.هر جند با انجام ان یک آگاهی نسبی از قند خون در موارد غذا خوردن,فعالیت فیزیکی و تنظیم دوز دارو پیدا میکنیم.همچنین درمواقع افت قند خون یا عرض بیماری حاد یا مواقعی که مقدار A1C با قند خون مطابقت ندارد مفید است.مطلب کلیدی این است که SMBG بتنهایی قندخون را پایین نمی اورد.بلکه اطلاعات با برنامه درمانی و بالین مریض هماهنگ شود.

قابل اعتماد بودن  یا اعتبار گلوکومتر Glucose Meter In accuracy

بیماران و مراقبان انها باید از فاکتورهای دخالت کننده در اندازه گیری قنداگاه باشند. در مواقعی که واقعیت کلینیکی با اندازه گیری گلوکومتر هم خوانی ندارد باید دوباره تست شود وبا تست در آزمایشگاه مقایسه شود.     1-اکسیژن    گلوکومتر های کنونی با واکنش انزیمی وابسته به راکسیون الکتروکمیکال عمل می کند وبه دو دسته انزیم  گلوکز اکسیژناز و دی هیدرو اکسیژناز تقسیم می شوند در مورد گلوکومتر با آنزیم دی هیدرواکسیژناز, اختلالی ایجاد نمی کند . گلوکومتر که با آنزیم اکسیژناز عمل می کند تنها مواقعی که اکسیژن مویرگی نرمال است درست نشان می دهد.در مواردی که اکسیژن در مویرگ زیاد است مثل درمان اکسیژن درمانی شریانی بطور کاذب قند خون را پایین نشان می دهد.برعکس در مواردی که اکسیژن در مویرگ کم است.مانند ارتفاع بالا یا هیپوکسی ونمونه از سیاهرگ بطور کاذب قند خون را بالا نشان م دهد     2-درجه حرارت  هر دو نوع گلوکومتر  نسبت به حرارت حساس می باشد ودر طیف حرارت خاصی درست کار می کنند و اگر درجه حرارت قابل قبول نباشد خطا را نشان می دهد و معدودی از گلوکومتر ها علامت و هشدار خاص می دهند.   3-موادی که در کار گلوکومتر اختلال ایجاد می کنند.    فاکتورهای فیزیولوژیک ودارویی کمی در کار گلوکومتر اختلال ایجاد می کند.در مورد گلوکومترهایی که با انزیم دی هیدروژناز اکسژناز کارمی کند فقط داروی Icodestrin که در دیالیز صفاقی استفاده مشود اختلال ایجاد می کند ولی گلوکومتر که با انزیم اکسیژناز عمل می کندبا مواد زیاختلال ایجاد می کند 1-اسید اوریک 2- گالاکتوز 3-گزیلوز 4-استامینوفن  5-ال- دوپا  6-اسکوربیک اسید

 

photo_2023-01-24_00-30-53_Copy.jpg

 

photo_2023-01-23_23-26-44_Copy.jpg

 

 آزمایش قندخون خانگی

امروزه تست های قند خون خانگی به یکی از جالب ترین و مفیدترین ابزارهای کنترل درآمده اند. با این ابزار قادر خواهید بود قند (گلوکز) خود را در منزل، محل کار، در مسافرت و یا در هر جای دیگری کنترل کنید. تست های قندخون خانگی توسط هر شخصی چه سالم، چه بیمار قابل انجام است.

به طور کلی دو روش برای آزمایش قند در منزل وجود دارد:

(1)دستگاه گلوکز (قند) سنج (Glucose Meters)؛ (2) نوارهای قند ادرار (Urine Glucose Dipstick)

 گلوکز سنج ها یا گلوکومتر     Glucometer

دستگاه های کوچکی هستند که در اندازه ها و وزن های مختلف وجود دارند. وقتی یک قطره خون روی قسمت مخصوص چکانده شود، عددی ظاهر خواهد شد که معرف سطح قندخون می باشد. تا این لحظه  حداقل 25 مدل دستگاه اندازه گیری قندخون به صورت تجاری در دسترس همگان قرار گرفته است. این دستگاه ها براساس بعضی از ویژگی ها (مقدار خون مورد نیاز برای هر تست، سرعت اندازه گیری، اندازه دستگاه، قابلیت ذخیره سازی نتایج در حافظه و ...) با یکدیگر تفاوت دارند. مدل های جدیدتر نسبت به مدل های قدیمی راحت تر شده اند و امکانات ویژه دیگری نیز دارند. بیشتر این نوع دستگاه ها میزان قندخون بین 10 میلی گرم در دسی لیتر تا 600 میلی گرم در دسی لیتر را می خوانند و زمانی که بالاتر یا پائین تر از حد نرمال باشد، آنرا با علامت هشدار دهنده اعلام می کنند.نکته: دستگاه های جدیدی به بازار عرضه شده اند که حتی نیاز به سوراخ کردن انگشت ندارند و زمانی که انگشت شصت خود را در جای مخصوص قرار دهید، از طریق حسگرهای حساسی که دارد، میزان قند خون شما را مشخص می کند.

 نوارهای قند ادرار

نوارهای باریک پلاستیکی هستند که دارای قسمت های رنگی کوچک بر روی خود می باشند. این قسمت های کوچک متشکل از موادی هستند که به قند ادرار حساسند. بدین صورت که وقتی قطره ای از ادرار بر روی قسمت های رنگی قرار می گیرد، براساس میزان قند ادرار یک تغییر رنگ در قسمت رنگی نوار ایجاد خواهد شد که مشخص کننده محدوده میزان قند ادرار شما می باشد. این نوارها خیلی دقیق نبوده و فقط محدوده قند ادرار را در صورتی که بالاتر از 180 میلی گرم در دسی لیتر باشد نشان می دهد و چند درصد خطا دارند.

 روش کار:

نکات زیر را باید در هر کدام از روشهای اندازه گیری قند خانگی که استفاده می کنید به خاطر داشته باشید:

دست ها را با دقت و به طور کامل با آب وصابون بشویید. اگر از الکل استفاده می کنید، قبل از سوراخ کردن (لانست زدن) مطمئن شوید که پوست خشک شده باشد.برای افزایش جریان خون در انگشت ها، دست های شما باید گرم باشد، اگر دست ها سرد است، با شستن آنها زیر آب گرم، آنها را گرم کنید یا آنها را به هم بمالید یا برای چند دقیقه دور دست ها حوله ی گرم مرطوب بپیچید.برای سوزن زدن از نرمی نوک انگشت ها می توان استفاده نمود. هرگز در نزدیکی ناخن انگشتان سوزن نزنید، زیرا این منطقه بسیار حساس و دردناک است.از سوزن زدن به یک نقطه خاص برای مدت طولانی پرهیز کنید، زیرا با این کار در این محل یک پینه تشکیل می شود و می تواند در خون گیری ایجاد اشکال کند.بعد از سوزن زدن، انگشت را به طرف زمین بگیرید، زیرا در این حالت نیروی جاذبه کمک خواهد کرد تا قطره خون بزرگی تشکیل شود.هرگز قسمت های رنگی روی نوار را با انگشت لمس نکنید.

برای اندازه گیری میزان قند ادرار بهتر است که ادرار را در یک ظرف استوانه ای کوچک (لیوان پلاستیکی) جمع آوری نموده و نوار را به صورت مستقیم داخل آن نمائید و پس از چند ثانیه خارج و براساس تغییر رنگ روی جعبه آن را قرائت نمایند.نکته: اندازه گیری مقدار قند ادرار به دلیل اینکه بین شروع دفع قند از کلیه و ظاهرشدن قند در ادرار حدود 2 ساعت تاخیر وجود دارد، یک اندازه گیری مستقیم نمی باشد و فقط تخمینی از محدوده قندخون را مشخص می سازد، به دلیل همین محدودیت ها، توصیه ما به شما این است که به جای قند ادرار، قندخون را اندازه بگیرید و اگر چنین امکانی وجود نداشت، اندازه گیری قند ادرار از عدم اندازه گیری آن بهتر است.وقتی رنگ ها (قسمت رنگی نوار با قسمت رنگی روی جعبه) را با نگاه مقایسه می کنید، دقت کنید این کار در نور کافی و خوب انجام شود و نوارها را درست روی رنگ های جدول رنگ قرار دهید تا محدوده قند ادرار شما دقیق مشخص شود.گلوکز متر و نوار ادرار را جای خشک وسرد نگه دارید.هرگز این وسائل را در حمام ,اشپزخانه وهوای گرم داخل ماشین قرار ندهید.شما باید قند خون خود را در موقع بیماری خاص و استرس چک کنید.

دکتر ابراهیم ساتلیخ محمدی گنبد کاووس گلستان مرض قند دیابت گنبد انواع ازمایش قند خون

Dr. Ebrahim Sattelikh Mohammadi Gonbadkavous

اطلاعات تماس

مطلب دکتر ابراهیم  محمدی {ساتلیخ}

گلستان - گنبد کاووس- امام خمینی شمالی- نرسیده به میدان یادبود- پلاک  378

تلفن: 33290922 - 017

 

مرکز معاینات سلامت شغلی

گلستان - گنبد کاووس- بلوار سینا- نبش کوچه دهم - پلاک 136-134-132

تلفن: 33385039 - 017 ، 33385029 - 017

rsform